BAŞAK KAYA/ANKARA

Türkiye'de toplam kredi kartı sayısı 57 milyonu aşarken, kullanılan tutar sadece bir ayda 41.4 milyar TL oldu. Kredi kartından yapılan harcamalar kriz yılına kıyasla 20 kat daha fazla.

SÖZCÜ’nün Bankalararası Kart Merkezi verilerinden yararlanarak yaptığı belirlemelere göre kredi kartları patladı. Özellikle gıda alışverişinin yapıldığı kredi kartı sayısı 57 milyon 25 bin 614’e çıktı.

Ekonomik krizden çıkmış Türkiye’de 2002 yılında 15.7 milyon kredi kartı vardı ve harcanan tutar ise 24 milyar 507 milyon lira idi. Bu yılın ilk ayında ise yapılan harcama tutarı 41 milyar 478 milyon TL oldu. Geçen yılın tamamında ise 474 milyar 217 milyon lira harcadık ve bu tutar 2002’ye göre 19 kat daha fazla.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşın kredi kartını “Hava atmak için”, “hevesle” kullandığını ileri sürmüş, özellikle son model cep telefonu kullanımını engellemek adı altında taksitli alışverişlere sınırlama getirilmişti. Ancak kredi kartı kullanımı kayıt dışını kayıt altına almak için hükümet politikası olarak yaygınlaştırıldı. Bu kapsamda da her yıl kart sayısı da harcanan tutarda katlanarak arttı.