AYDIN DEMİR

Gıda zamları vatandaşın ağzının tadını kaçıracak. Vatandaş yaz aylarında bolluk nedeniyle ucuzlaması beklenen sebze ve meyvenin  fiyatlarının yükselmesinin şokunu üzerinden atamazken, ağzının tadı kış aylarının vaz geçilmezi olan kuru fasulye, nohut, mercimek fiyatlarındaki artışla iyice kaçacak.

NOHUTUN FİYATI YÜZDE 19.2 ARTTI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kış aylarında yoğun olarak tüketilen bakliyat fiyatlarının geçen yıla göre artış kaydettiğini söyledi. Eylül ayında pazar ve market araştırması yaptıklarını belirten Bayraktar, “Üreticiden çıkış fiyatı geçen seneye göre, kuru fasulyede yüzde 33.7, kuru soğanda yüzde 21, nohutta yüzde 19.2 ve yeşil mercimekte yüzde 15.6 oranında arttı” dedi.

Zamlanan ürünlerin pazar ve markete gelinceye kadar aracı kârları ve nakliye bedellerinin de eklenmesiyle fiyatlarının daha da artacağını kaydeden Bayraktar, dar gelirli vatandaşları zor bir kışın beklediğini söyledi.

Dünya Bakliyatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Arslan ise, döviz kurlarındaki artışın, kuru bakliyatta da vatandaşın sofrasına zam olarak yansıyacağına dikkat çekerek şöyle dedi:
“Dünya genelinde bakliyat fiyatlarında geçen yıla göre astronomik bir artış yok. Türkiye’deki fiyat artışları kurlardan kaynaklanıyor. 1 Kasım’da yapılacak olan seçimlerde istikrarlı bir tablo ortaya çıkarsa, bu döviz kurlarına olumlu yansır, fiyat artışlarında bir gevşeme olabilir.”