Başak KAYA / ANKARA

BES Başkanı, “AKP kira adıyla yandaşlara kaynak aktarıyor” dedi
Maliye Bakanlığı, kamuya ait binadan taşınıp bir işadamına ait gökdelene kiracı oldu. Bakanlık kendi binasında kira ödemeden faaliyet gösteren birimlerini Çukurambar semtindeki gökdelene taşıyınca, yeni binanın devlete maliyeti de yıllık 3.5 milyon TL oldu.
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, Ulus Çatalhan’da bulunan İdari Birimler, Kurum Tabipliği, Veraset ve Harçlar ve Yeğenbey vergi daireleri, Maliye Bakanlığı’na ait binalardan çıkarak, kiracı olarak taşındı. Yıllık maliyeti 3.5 milyon TL’yi aşan bu taşınmaya kurum çalışanları da şaşırdı.

YANDAŞA AKTARILIYOR

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan, yeni binanın aylık kirasının 293 bin TL olduğunu belirtti. Aslan, kamu binalarından servis taşıma işlerine kadar birçok harcamanın yandaşlara aktarıldığını savunarak şöyle dedi:
“Kiralama yöntemi ile ciddi miktarlarda para yandaşlara aktarılıyor. Maliye’nin son uygulamasında kiralanan bina, personelin ve vatandaşın ulaşımı açısından da uygun olmayan bir güzergahta bulunuyor. Eylem de yaptık, personel de şikayetçi ama yine de taşınma kararı alındı.”
Devletin her yıl katlanarak artan kira bedelleri binalardan makam araçlarına, arsalardan lojmanlara kadar uzanıyor.

Devlet kiraya 7 milyar lira harcıyor


SÖZCÜ’nün Maliye Bakanlığı verilerinden yararlanarak yaptığı belirlemelere göre, 2006 yılından 2015 Nisan ayına kadar geçen sürede vatandaşın vergilerinden oluşan bütçeden kiraya harcanan toplam bedel 7 milyar 30 milyon 947 bin TL oldu. Kamunun bu süreçteki hizmet binası gideri ise 1 milyar 836 milyon 287 bin TL’ye çıktı. Kamunun kullandığı araçlar için bu dönemde 1 milyar 787 milyon 56 bin TL kira ödedi. Kamu tarafından kiralanan arsa ve arazilerin vatandaşa faturası ise 22 milyon 159 bin TL oldu. Milli Emlak’a ait arazi işadamlarına kiraya veriliyor, sonra bu arazi üzerine gökdelenler yapılıyor. Bu gökdelenler ise kamuya yüksek fiyatlara kiralanıyor. Böylelikle mal sahibi kamu, evdeki bulgurdan olup kiracı konumuna düşürülüyor.