Kamil ELİBOL/Ankara

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin şartlı eğitim ve sağlık yardımında mağdur edildiğini itiraf etti. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları’nın veri paylaşımında yaşanan sorunlar yüzünden 3.1 milyon işçinin sağlık-eğitim yardımlarının ödenemediği ortaya çıktı.

SKANDAL İTİRAF

AKP’den Manisa milletvekili aday adayı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Ömer Bozoğlu’nun imzasıyla TBMM Mevsimlik Tarım İşlerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu'na gönderilen sunumda çarpıcı tespitler yer aldı. Bakanlık, hamile kadınlar ile 0-6 yaş çocukların şartlı sağlık yardımından yararlanabilmesi için düzenli sağlık kontrollerinin yapıldığı bilgisinin veri tabanı üzerinden kendilerine iletilmesi gerektiğini belirtti. Bu verilerin kendilerine iletilmemesinden dolayı mevsimlik işçi ailelerinin hak kaybına uğradığını ifade etti.

HAK KAYBINA UĞRUYORLAR

Sunumda, mevsimlik tarım işçi çocuklarının şartlı nakit transferinden yararlanabilmeleri için ise gittikleri ilde eğitime devamlarının sağlanması gerektiğini söyledi. Yazıda, bakanlıktan gelen devam verilerine göre yardımların hesaplara yatırıldığı belirtildi. Ömer Bozoğlu, gezici tarım işçilerinin bu haktan mahrum olmalarını engellemenin ancak Milli Eğitim Bakanlığının verileri sağlıklı olarak Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına iletmesiyle mümkün olacağını vurguladı. Veri transferinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Bozoğlu, “Bu verilerin bize iletilmemesinden kaynaklı zaman zaman hak kaybı söz konusu olabiliyor. Veriler bize iletilmediği zaman aile bu yardımı alamıyor” dedi.

ORTAK VERİ TABANI GEREKLİ

Sunumda mevsimlik tarım işçilerine yönelik ortak bir veri tabanının oluşturulmasına ihtiyaç bulunduğu belirtildi. Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarının ayrı ayrı verilere sahip olduğuna işaret edildi. Bozoğlu, “Biraz ortada kaybolma riskinin var olduğunu gördük. Çünkü 2010 yılında yayımlanan genelge ile Mevsimlik Geçici Tarım İşçileri İzleme Kurulu teşekkül ettirildi. Bu genelgede yer alan kurumların kamudaki yeniden yapılanma kapsamında tekrar revize edilmesine ihtiyaç olabilir” bilgisini verdi.

3.1 MİLYON KİŞİ YARARLANIYOR

Şartlı nakit transferi kapsamında 2,2 milyon kişi eğitim 900 bin kişi de sağlık yardımından faydalanıyor. Eğitim yardımları aylık 35 - 60 lira arasında değişiyor ve 10 ay süreyle veriliyor. Sağlık yardımı ise annenin hamileliğiyle başlayıp çocuğun 6 yaşına kadar olan süre içerisinde devam ediyor. Anne adaylarına doğumda 75 lira doğumdan sonraki her ayda da 35 lira olarak ödeniyor.