ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Anadolu Grubu’nun Migros’un yüzde 40.25’ini satın alma operasyonunda Rekabet düğümü çözülüyor. Yeni Başkan ve iki üyenin atanmasıyla karar yeter sayısına ulaşan Rekabet Kurulu’nun önümüzdeki günlerde Migros’la ilgili kararını açıklayacağı öğrenildi.

Anadolu Endüstri Holding geçen yılın ekim başında Migros’un yüzde 40,25 hissesini almak için BC Partners’a 1 milyar 860 milyon liralık teklif sundu. Ancak bu dev satış operasyonu önce bira engeline takıldı.

Anadolu Grubu’nun Efes’ine rakip olan Tuborg, Migros mağazalarında kendi satışının engellenebileceği ya da geri plana itilebileceği gerekçesiyle itirazda bulundu. Anadolu, Tuborg’a bu konuda güvence verip kaygıları giderince ilk sorun aşıldı. Ancak bu sefer de bir başkan ve iki üyesinin görev süresi 6 Nisan’da sona eren Rekabet Kurulu karar yeter sayısını kaybetti.

NİHAİ İNCELEME FORMÜLÜ

Bilgi veren kaynaklar, Tuborg sorununun çözümünden sonra Migros’un satışı konusunda engel kalmadığını, ancak Rekabet Kurulu’nun karar yeter sayısını kaybetmesi üzerine, mevzuat gereği Migros dosyasının 24 Nisan’da nihai incelemeye alındığını bildirdiler. Nihai incelemenin dosyanın derinlemesine ele alınmasından ziyade kurul üyeleri tamamlanıncaya kadar zaman kazanma amaçlı olduğu bildirildi. Hükümet Rekabet Kurulu’nun boş bulunan başkan ve iki üyeliğine 24 Haziran’da atama yapınca Migros satışındaki ikinci engel de ortadan kalkmış oldu.

BAYRAM ÖNCESİ Mİ?

Kaynaklar, 24 Haziran’dan bu yana Migros’la ilgili kararın verilememiş olmasının yeni başkan ve yeni atanan 2 üyenin konu üzerinde ilk kez çalışıyor olmasından kaynaklandığını bildirdiler. Rekabet Kurulu Başkanı Ömer Torlak ve yeni atanan 2 üyenin Migros’la birlikte diğer dosyalar hakkında bilgi aldığını belirten kaynaklar, Kurul’un Migros’un satışına ilişkin kararını önümüzdeki 3-5 gün içerisinde verebileceğini ifade ettiler. Açıklamanın Bayram’dan önce yapılmasının sürpriz olmayacağı belirtilirken, bayram sonrasına sarkması halinde dahi sürecin çok uzamayacağı belirtiliyor.