ANKARA-SÖZCÜ

Burdur'dan milyonları ilgilendiren hukuki bir karar geldi. Burdur, Tüketicileri Koruma Derneğinin açtığı davada, elektrik dağıtım şirketinin, faturalardan aldığı kayıp kaçak bedelini, faiziyle geri ödemesine karar verildi.

2012 yılında 80 kişi adına Burdur 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelinin faiziyle geri ödemesi talebiyle dava açılmıştı. Dava dün sonuçlandı ve mahkeme, şirketin elektrik faturalarından aldığı kayıp kaçak bedelinin faiziyle geri ödenmesine karar verdi.

Burdur Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği bu karar, Türkiye'deki tüm elektrik aboneleri için de emsal olacak. Tüketicilerin kullandığı elektriğin yüzde 10'u oranında, faturalara kayıp kaçak  bedeli eklenmesi uygulaması hukuksuz hale gelecek.

YASA ÇIKARILDI

Ancak mahkeme kararına rağmen bundan sonrası için kayıp-kaçak bedellerini tahsil, yasa ile engellenmiş bulunuyor. Bir süre önce TBMM'den geçen kanuna göre bundan sonrası için, kayıp-kaçak bedelini geri alma girişimlerinin önü kesildi.

Elektrik Piyasası Kanununda yapılan değişiklik ile, elektrik kayıp ve kaçağından doğan zararlar, kaçak kullananlardan değil dürüst vatandaştan tahsil edilecek. Bu zararlar elektrik faturasına yasal olarak girecek. Yasaya göre bundan sonra faturalara eklenmiş başkalarına ait kaçak elektrik bedelleri için dava da açılamıyor.