Tasarı kanunlaşırsa, yabancıların Türkiye’de çalışmasının önü sonuna kadar açılmış olacak.
Yani “Mimar Maria” ile “Mühendis David” gelecek, Türk “Mimar Meryem” ile “Mühendis Davut”un işlerini ellerinden alacak.


MARIA VE DAVID TORPİLLİ

Türkiye’nin şartları malum; mimar ya da mühendis olabilmek için sayısız zor engeli aşmak gerekiyor. Üstelik sonrasında işsiz kalmak da olası. İş bulabilenler ise işsiz olmadığına şükredip “karın tokluğuna” çalışıyor.
Ama Maria ve David, bu zorlukların hiçbiriyle karşılaşmadan, belki de sadece Türkiye’de yatırım yapan bir yabancı firmanın geldiği ülkenin vatandaşı olduğu için işi kapacak. Zaten kanun tasarısının gerekçesinde yabancı yatırımlar için de böyle bir düzenleme yapıldığı açık açık belirtiliyor.


ECZACI JOHN GELEMİYOR,  CAN İLE DEVAM

Yabancı istihdamı tehlikesi, tabii ki yalnızca mimar ve mühendisler için söz konusu değil. Yukarıdaki durum diğer birçok mesleğe uygulanabilir. Ama bazı mesleklerde yabancı istihdamı kabul edilmeyecek.
SÖZCÜ‘de, bu köşedeki 13 Şubat 2015 tarihli yazımızda, avukat, noter, eczacı, gümrük müşaviri, özel güvenlik görevlisi gibi Türk vatandaşı olma şartı bulunan meslekleri yabancıların yapamayacağını yazmıştık.
Geçtiğimiz hafta, Tasarı Meclis Alt Komisyonları’ndayken, bu şekilde bir değişiklik de yapılmış. Yani Avukat Yusuf ve Eczacı Can’ın kaygılanmasına gerek yok. Avukat Joseph ve Eczacı John gelemiyor.


YABANCI İSTİHDAMI ANAYASA’YA AYKIRI

Aynı yazıda, Yabancı İstihdamı Kanunu Tasarısı’nın Anayasa’ya aykırı olduğunu da belirtmiştik.
Çünkü Türkiye’deki işsizlik oranı yüzde 10’un, işsiz sayısı 3 milyonun üzerinde.
Anayasa’nın 49. maddesinde ise; “Devletin, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alacağı” hükmü var.
İşsizlik bu seviyelerdeyken; zaten kısıtlı olan iş imkanlarını, yabancı yatırımcının ülkesinin vatandaşlarına veya Türkiye’ye misafir diye getirilip kalıcı olan Suriyelilere vermek adil, vicdani ve Anayasa’ya uygun değil.