Foto: Bülten


İSMAİL ŞAHİN / SÖZCÜ

İmzaları, kiraları, imar planları, ruhsatları, çantacıları, mültecileri, inatçılarıyla dört yıldır kentsel dönüşümün sıkıntılı adreslerinden biri olan Fikirtepe’de düğüm yavaş yavaş çözülüyor. Bir yandan ruhsatlar verilirken diğer yandan sorunlu adalarda kamulaştırma ve yeni anlaşmalarla yol alınıyor.

Bölgede proje geliştiren şirketlerden 17’si bir araya gelerek Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği öncülüğünde Fikirtepe Platformu’nu hayata geçirdi. Mülk sahipleri ile firmalar arasındaki anlaşamazlıklar ve birden fazla firmanın olduğu adalardaki sorunların çözümü için çalışacak olan platform, Fikirtepe’deki projeleri uluslararası arenada da tanıtacak.

1 milyon 350 bin metrekarelik alanda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, bugüne kadar 57 yapı adasının 20’sinde inşaat çalışmalarına başlanabildiğini belirtti.

MASTER PLAN HAZIRLANIYOR

2016 yılı sonunda yaşamın başlaması öngörülen bölgede, Master Plan çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Nuhoğlu, bölgenin yüzde 45’inin kamusal alan olarak ayrıldığını ve bu alanlarda önümüzdeki mart ayından itibaren sosyal donatı alanlarının inşa edileceğini ifade etti. Nuhoğlu, “Metro bağlantıları, alışveriş caddesi, ortak ulaşım yolları, şehir parkı, hastane, okul gibi donatılarla Fikirtepe altyapı sorunları çözülmüş bir lokasyon olacak” dedi.

Fikirtepe’de inşaatlar yükselmeye başladıkça bölge halkının kentsel dönüşüme olan inancının arttığını bildiren Nuhoğlu, diğer adalardaki sorunların da kısa zamanda çözülmesini beklediklerini söyledi. Yapımın sürdüğü projeler satış oranlarının yüzde 60 seviyelerine ulaştığına dikkat çeken Nuhoğlu, “12 bin konutun inşaatı devam ediyor. Tüm inşaatlar bittiğinde İstanbul’a 35 bin yeni konut, 2 bin 500 yeni ticari alan kazandıracağız” dedi. Firmaların arz fiyat dengesini bozacak bir fiyat politikası izlemediğini ifade eden Nuhoğlu, yeni Fikirtepe’de fiyatların Bağdat Caddesi ve Acıbadem ile yarışır seviyeye geleceğini vurguladı.