Foto: Cihan


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Kamu İhale Kanunu’ndan şikâyet etti. Yenigün, “Kamu İhale Kanunu ile baş edemiyoruz. Umut ederiz, yeni bir kanun yürürlüğe girer” dedi.

Vodafone’un ana sponsoru olduğu, Capital ve Ekonomist dergilerinin katkı sunduğu CEO Club toplantıları kapsamında Altyapı Liderleri Zirvesi yapıldı. Zirvede Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, IC İÇTAŞ Enerji Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, Vodafone Türkiye CEO’Su Gökhan Öğüt ile Hitachi EMEA-CIS Yöneticisi Klaus Dieter Rennert söz aldı. Zirvede müteahhitlerin sorunlarına değinen Mithat Yenigün, “Kamu İhale Kanunu ile baş edemiyoruz. Umut ederiz, yeni bir kanun yürürlüğe girer” dedi. Yenigün, şöyle devam etti:

“Burada ‘yapabilenler devam etsin, yapamayanlar dökülsün’ gibi bir anlayış var, burada devlet gerekli kararlar alamıyor. Bu fiyatlarla bir şey yapılamaz. Yani biz hata yaptığımızda faaliyetlerimizi tamamlamak için taşeronu taşıma gereği duyuyorsak devlet de aynı şekilde yapılandırılmalı. Bunun için devletin dışarıdan kalifiye hizmet alması gerekiyor.”

ÇEÇEN: SERMAYE PİYASASI ENSTRÜMANLARINDAN YARARLANMALIYIZ

IC İÇTAŞ Enerji Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen de projeler için finansmanın önemli olduğundan söz etti. Çeçen, “Bundan böyle finansman ve sermaye mühendisliği yapmalıyız. Projeleri arttırmak, ileri taşımak için sermaye piyasası enstrümanlarından yararlanmalıyız.” dedi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise siyasi ve ekonomik istikrarın önemine değindi. Özdemir, “Tabii kur sorunları var, dünyada. Yine bölgede Suriye, Güneydoğu’da üzücü olaylar var, bu durumların yankıları var. Ama siyasi istikrar olduğunda bu sorunların altından kalkar Türkiye, eski büyüme oranlarına gelir Türkiye.” ifadelerini kullandı.

“3. Havalimanı için teknikten, dijital ürünlerden yararlanacak mısınız?” sorusuna Özdemir, “Akıllı havalimanı yapma gayretindeyiz. Büyük bir meydan yapacağız. Bu meydana ekranlar yetmeyecek. Yolcuları havalimanına geldiğinde akıllı telefonlarla yönlendireceğiz. Projeyi ele alacağız.” cevabını verdi.

ÖĞÜT: FİBER AĞ KÂFİ DEĞİL

Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt de fiber ağa temas etti. Fiberde hedeflerin yakalanamadığını anlatan Öğüt, şunları kaydetti:

“Ülkemizde 250 bin kilometre fiber ağ var. Bu ülkemiz için kâfi değil. Yine ülkemizde 20 milyon haneden 9 milyonunda internet var, 11 milyonda yok. Yine 9 milyon haneden 1 milyonunda fiber bağ var. Ülkemizde fiber ağ kafi değil. Bizim dijital ekonomiye giderken her alana fiberi yaymamız gerekiyor. Fiber ağı 250 bin kilometreden 500 bin kilometreye getirmek için 5 sene içinde 26 milyar lira yatırım yapmalıyız. Yani her sene 5 milyar lira yatırım yapmalıyız. Bu döneme dek senede 1 milyar lira yapılıyordu. Niye 5 milyar lira değil de 1 milyar lira yapıldı? Şu aşamada paranız olsa da fiber yatırım yapamıyorsunuz. Talep yok. Bir diğer mani de model. Bizde çarpık bir model var. Yani ülkemizde tek altyapı şirketi var, devlet bunun yüzde 30 payını elinde bulunduruyor. Bu bir rakip. onun için her sene 1 milyar lira fiber yatırım yapılıyor. ”

Öğüt, fiber yatırım için ulusal bir planın belirlenmesini talep etti. (CİHAN)