Foto: Depophotos


Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Çalışanlar, vaat edilen 2 bin 500 liralık ikramiyenin bugüne kadar sadece 3’te 1’ini alabildi. Yöneticiler, “3’te birini de Kurban’dan sonra vereceğiz” dediler, geri kalan 3’te biri ise “vergi” sayılarak işçilere ödenmedi.

Bazı taşeron işçileri de hiç ikramiye alamazken, ikramiye alanlara da “en az 3 ay çalışma şartı” getirildi. Panolara “Arefeden önce gidip 28’inde geç gelenlere Cumhurbaşkanlığı ikramiyesi verilmeyecek” duyurusu da asıldı.

Tayyip’in bayram ikramiyesi Vietnamlı’ya var taşerona yok

Tayyip’in bayram ikramiyesi Vietnamlı’ya var taşerona yok


İkramiyeyi “vergi”ye saydılar

Havalimanı’nı yapan ana firmaların patronları da, Erdoğan’ın vaadinin hemen ertesi günü basına yaptıkları açıklamada “Vaadedilen ikramiye işçilerin hesaplarına yattı” demişti. Ancak, SÖZCÜ’nün şantiye çalışanlarından aldığı bilgiye göre, “hesaba yattı” denilen ikramiye 15 gün sonra ödendi. Üstelik vaadedilen paranın 3’te 1’i oranında.
Diğer 3’te birinin de Kurban Bayramı’ndan sonra ödeneceği tebliğ edilirken, geri kalan 3’te birlik kısmı da “vergi” olarak kesildi. Firmalar, Erdoğan’ın vaadettiği ikramiyeyi ödeyecekleri işçilere “En az 3 ay çalışma şartı” da koydular ve bunu şifahi olarak tebliğ ettiler.

Erdoğan'dan işçilere ikramiye müjdesi

Erdoğan'dan işçilere ikramiye müjdesi


Yine, asılan bir duyuru da işçilerin tepkisini çekti. işçilerin “Bizleri dilenci yerine koyan ve onurumuza dokunan yazı” diye tepki gösterdikleri duyuru şöyle:

“22.09.2015 gece vardiyasında çalışma yapılacak olup, 23.09.2015 bayram arefesi isteyen personel izine çıkacaklardır. 28.09.2015 sabah çalışma yapacak personel işbaşı yapacaktır. Cumhurbaşkanlığı ödemesi 28.09.2015 tarihinde işbaşı yapan personelin hesaplarına öğleden sonra yatacaktır. 23.09.2015 tarihinde erken giden personel ve 28.09.2015 tarihinde işe gelmeyenler tespit edilip, Cumhurbaşkanlığı ödemesi yapılmayacaktır.

Not: 23.09.2015 tarihinde tüm personelin hesaplarına avanslar yatırılmış olacaktır. 23.09.2015 tarihinden önce giden personelin hesaplarına avans yatırılmayacaktır. Yönetim”

Saray’ın sözü havada kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan’da ziyaret ettiği 3’üncü Havalimanı inşaat sahasında çalışan işçilere 2 bin 500 TL ödeneceğini müjdelemiş ve “Ast üst ayrım yapmaksızın buradaki her bir kardeşimize 2 bin 500 lira hediye vereceğiz. Dolayısıyla ben 5 firmamıza da çok teşekkür ediyorum” demişti. Erdoğan’ın vaadi, 5 bin 300 çalışanı kapsıyordu.