Ancak sokak  çalışanlarının elleri boş döndükleri de oluyor.

SOKAK İŞİ-Bora ERDİN- Trafik ışıklarında cam silenlerin kazançları aylık 3000 TL’ye kadar ulaşabiliyor. Sokakları ele geçiren grupların kontrolünde olan sokak satıcıları ya kazandıklarından yüzde veriyor ya da “hava parası” verip çalışıyor. Mecidiyeköy’deki merkezi trafik ışıklarının bedeli 3 bin liraya kadar çıkarken bir ailenin dört ferdi bir trafik ışığından kazandığı ile geçiniyor.



Sokak satıcıları ve işçilerinin günlük yaşamlarına dahil olduğumuz ve Sokak İşi programında ilk olarak araç camı silenlerin aylık kazançları üç asgari ücrete kadar çıkabiliyor (2015 yılı ilk altı ay için Asgari Ücret 949.07 TL). Trafik ışıklarında üç çocuğu ve eşiyle çalışan Emrah, “Günlük kazancımız bazen 30 bazen 60 lira oluyor. Bazen hiç iş yapmadan gidiyoruz” dedi.


MAFYANIN KONTROLÜNDE
İstanbul’da trafik ışıkları ve trafiğin kilitlendiği noktalar, tam anlamıyla mafyanın kontrolü altında. Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde çalışmak için bölgeye hakim olan kişilerden izin almadan satış yapmak ya da cam silmek adeta imkansız. Biz de bölgede çekim yapmak için izin aldık. Suriye plakalı lüks bir araç kullandıklarını gördüğümüz kişiler bu bölgede satış yapmak için bir defaya mahsus 3 bin lira talep etti.

DAYIBAŞI SOKAKTA DA VAR


Kendi hesabına çalışanların yanı sıra sokakta çalışanlar,  birçok zaman başka sektörlerde görmeye alışık oluduğumuz “dayıbaşı” sistemini de kullanılıyor. Cam silinecek olan bölgede çalışmak itsteyenler bu “dayıbaşına” kazancın belirli bir yüzdesi vermek durumunda kalıyor.

Suriyeli dileniyor Türkler çalışıyor

İstanbul Taksim’den, Maslak’a kadar uzanan yol boyunca yüzlerce Suriyeli trafikte dileniyor. Güvenlik güçlerinin hiçbir müdahale bulunmadığını söyleyen Emrah Gürlek (cam silici), “Suriyeliler dilenirken biz çalışıyoruz. Eskiden insanlar cam silenlerden bu kadar çok korkmazdı. Şimdi ise korkuyorlar. Polis gelip bize ceza kesiyor,  ama Suriyelilere dokunan yok” diye konuştu.