Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

SGK’da teftiş depremi. Aralarında başmüfettişlerin de olduğu 10 SGK müfettişi, görevlerinden alınarak Başbakanlık’ta pasif göreve çekildiler. Aralarında Rehber ve Teftiş Kurulu başkan yardımcısı da olan müfettişlerin, “Paralel Soruşturma” çerçevesinde görevden alındıkları bildirildi. Müfettişler Başbakanlık’ta kızak görev olan “raportör” olarak görev yapacaklar.

İŞTE O MÜFETTİŞLER

Görevden alınıp pasifize edilen başmüfettiş ve müfettişler şunlar:

Muharrem Akdaş, Kenan Ay, Mustafa Yılmaz, Dilaver Doğan (Başkan Yardımcısı), Mehmet Kara, Cem Dinç, İsmail Kobal, Selim Akdeniz (Grup Başkanı), Halil İbrahim Mil (Başkan Yardımcısı).

402’LİK OLDULAR

SGK’dan azledilen müfettişller, Başbakanlık bünyesinde yeni kurulan  “Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi”ne gönderildiler. Bu birim, Torba Kanunu çerçevesinde kuruldu. 402 kadrosu bulunan birimde görev yapanlar “raportör” sıfatı taşıyor. Bu birim, “iktidarın istemediği bürokratları topladığı havuz” olarak biliniyor.  Bu birimle ilgili olarak “iktidarın istemediği yönde rapor hazırlayan müfettişler, uzmanlar, diplomatlar, murakıpların pasifize edildiği kızak görev” tartışmaları yapılmıştı.

402 kadrosu bulunduğu için bu birime kaydırılan bürokratlara, 12 Eylül’ün ünlü “1402’likleri”ne gönderme yapılarak “402’likler” de deniyor.