Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye için 2015 ve 2016 büyüme tahminlerini revize etti. 2015 için büyüme tahminini yüzde 3'den 3,1'e çıkaran S&P, 206 büyüme beklentisini ise yüzde 3,2'den 2,8'e düşürdü.

S&P kıdemli ekonomisti Tatiana Lysenko, "Biriken Ters Rüzgarlar Türkiye için 2016'da Düşük Ekonomik Büyüme Anlamına Geliyor" başlıklı raporunda yaptığı değerlendirmede "Gelişmekte olan piyasalar dünyası için dış ortam Çin'in ekonomik sıkıntılarının gelişmekte olan piyasa varlıklarında tetiklediği global satışların etkisiyle geçtiğimiz 2 ayda daha zorlu hale geldi" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Çin'e doğrudan ihracat miktarının düşüm olduğunu, bununla birmikte global risk algılamalarında artışın Türk Lirası ve Türk tahvil piyasaları üzerinde baskı yarattığını ifade eden S&P, Türkiye'nin özellikle kırılgan dış pozisyonu nedeniyle Çin'deki yavaşlama ve Fed'in para politikasını sıkılaştıracağı öngörülerine karşı kırılgan olduğunu ifade eden S&P, bunun yanı sıra siyasi belirsizlik ve jeopolitik endişelerin yatırımcı güvenini daha da düşürmekte olduğunu vurguladı.

Türk Lirası'nın Temmuz-Eylül döneminde yüzde 12 değer kaybettiğini ve yılın ilk 9 ayında değer kaybının yüzde 23'ün üzerinde olduğunu ifade eden S&P, Türk Lirası cinsinden 10 yıl vadeli tahvilde faiz oranının Eylül sonunda yılbaşındaki yüzde 7,84'ten 10,74'e yükseldiğini hatırlattı.

Yoğunlaşan dış ve iç ters rüzgarların, ekonomide yılın ilk yarısında görülen güçlü performansın yılın ikinci yarısında devam etmesinin muhtemel olmadığına işaret ettiğini savunan S&P, Eylül ayında Türk Lirasında zayıflığın düşük enerji fiyatlarının dezenflasyonist etkisini dengelemesine bağlı olarak yüzde 7,95'e yükselen enflasyonun reel hane halkı gelirini vurduğunu ifade etti.

Temel senaryoda TCMB'nin para politikasını kademeli şekilde sıkılaştıracağını ve 2016 sonunda politika faizini yüzde 8,5'e yükselteceğini öngören S&P, ancak daha erken veya daha güçlü faiz artırımı riskini şu anda arttığını vurguladı. S&P, Kasım ayında yapılacak erken seçimle ilişkili siyasi belirsizliğinde yabancı ve yerli yatırımcıların güveni üzerinde baskı yarattığını anlattı.

Petrol fiyatlarında zayıflığın geliri ve petrol üreticisi ticari ortaklardan (Rusya-OPEC üyeleri) dış talebi frenlediğini ifade eden S&P, mal ve hizmet ihracatında yılın ilk yarısındaki zayıflığın yılın ikinci yarısında Avrupa'dan gelecek taleple sadece ılımlı bir toparlanma göstermesini beklediklerini aktardı.

Lysenko raporunun sonunda, "Tüm bu faktörleri hesaba kattığımızda, Türkiye için 2015 GSYH büyüme tahminimizi yüzde 3'den yüzde 3,1'e yükseltiyor ve 2016 için büyüme beklentimizi yüzde 3,2'den 2,8'e düşürüyoruz" ifadelerini kullandı.