SAYİME BAŞÇI

Yaklaşık 57 milyon kredi kartının kullanımda olduğu Türkiye’de geçen yıl yüzde 20’lere kadar düşen taksitli alışveriş oranı kısa sürede toparlanarak yeniden yüzde 25 seviyesine geldi. Kartlı ödemelerde geçen yıl yüzde 11 olan büyüme  temmuz ayında yüzde 19’a yükseldi.

PİYASA BOŞLUK SEVMEZ

Piyasadaki bu toparlanmayı, “Piyasalar boşluğu sevmez. Boşluğu ya doldurur ya da esnetir” diye yorumlayan MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, 1 yıl içinde tüketicinin ve perakendecinin yeni koşullara göre hemen alternatif araçlar ürettiğini aktardı. Ekonomideki kötü ya da iyi gidişatın kart kullanımları üzerinde negatif  bir etki yaratmadığını da anlatan Güney, geçen bir yıllık yeni dönemi şöyle yorumladı: “Kartlı ödemeler rahatlık getirdiği için nakite alternatif olarak gelişiyor. Nakitten her yıl daha fazla pay alıyoruz. Geçen yıl yeni bir regülasyon sebebi ile taksit sınırlaması gelmişti ve bu kart kullanımı frenledi. Ancak insanlar buna adapte oldu. Yığılan talep nedeni ile bir dönem yüzde 30’lara çıkan taksit oranı yeniden normal seyrine yüzde 25’lere döndü.”

30 MİLYON KARTSIZ VAR

Güney, açıklamalarında kartlı ödeme sistemlerinin her türlü kayıt dışılığın önüne geçtiğini de vurgulayarak, kart sınırlamalarının parayı bankacılık sisteminin dışına çıkarma riskini doğurduğunu kaydetti. Bu noktada bankaların hızlı refleks gösterdiklerine de işaret eden Güney, “Ödemelerde bireysel krediler gibi yeni enstrümanların piyasaya girmesi söz konusu olabilir ama tüketiciler vazgeçmeyecektir. 57 milyon civarında kart sayısı stabilize oldu. Bu da 23-25 milyon yetişkinin kart sahibi olduğunu gösteriyor. Onlar dışında kredi kartı olmayan en az bir 25-30 milyon yetişkin nüfus var” açıklaması ile Türkiye’de henüz her 3 yetişkinden birinin kredi kartı sahibi olduğunu açıkladı. Güney, bu noktada kredi kartı kullanmak istemeyen tüketiciler için de farklı ödeme sistemlerinin devreye girmeye devam edeceğini aktardı.