Bakan Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Ar-Ge Çalıştayı'nın açılış oturumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yüksek dolar kurunun maliyetleri artıran bir unsur olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Doların 2,73 olması Enerji Bakanlığımızın hoşlanmadığı, istemediği ve temenni etmediği bir şeydir. Dolarla alıp lira ile sattığımız için istemediğimiz bir unsurdur ama buradan gelen maliyet farklılıklarını yerli kaynaklarımızı üreterek dengelemeyi düşünüyoruz ve vatandaşımıza da sirayet ettirmeden inşallah bu şekliyle devam etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Yıldız, seçim döneminde olası elektrik kesintilerine ilişkin bir soru üzerine, bütün teknik detayların tek tek incelendiğini belirten Yıldız, "Bu arada bazı bakımı yapılması gereken hatlarımız var. Bazı semtlerimizdeki elektrik kesintileri, kontrollü yapılan bakım çalışmalarından dolayı oluşan kesintilerdir" dedi. Yıldız, genel seçim nedeniyle bütün idari izinlerin kaldırıldığını ve elektrik kesintileriyle ilgili sorun yaşanmayacağını söyledi. Türkiye'de üretim ve arz fazlası olduğunu vurgulayan Yıldız, "Elektrikle, elektriğin üretimiyle alakalı herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Son iki yıldan beri böyledir bu" ifadesini kullandı.

TOTAL'IN TÜRKİYE'DE ÇIKIŞI

Fransız akaryakıt şirketi TOTAL'in Türkiye pazarından çıkacağı yönündeki iddialarla ilgili de Taner Yıldız, herhangi bir yatırımcının ülkeden çıkacağına inanmadığını ve temenni etmediğini dile getirdi. Yıldız, "EPDK'nın denetleme ve düzenleme yetkisi var. Bu bağımsız ve özerk kurumumuz bu makul noktayı yakalamakla hesaplamalarını çalışmalarını bu yönde geliştiriyor. Ne demek bu Dağıtım şirketlerinin de bayilerinin makul etmesi gereken bir kar var. Bu kar ne fahiş bir nokta olacak, AB üyesi ülkelerin ortalamasının üzerinde olacak ne de çok düşük olacak. Çünkü, biz buraya gelen uluslararası yatırımcılarımızın vatandaşımızla paylaşacağı kar oranının inanın makul noktalarda olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Akaryakıt şirketlerinin kar marjlarıyla ilgili birtakım düzenlemelerin yapıldığını anımsatan Yıldız, sözlerini şöyle bitirdi: "Son gelinen noktada ben herhangi bir yatırımcımızın ne böyle bir talebi istismar edeceğine, ne de ülkemizden çıkacağına inanıyor ve temenni ediyorum. Türkiye bir istikrar ülkesidir ve istikrarsızlıklarla alakalı tehditlerin çok olduğu bu bölgede daha çok istikrarı inşallah vurgulayacaktır. Herhangi bir tedirginliğe ulaşacak bir durum yoktur. Dağıtım şirketleri de bayilerimizde normal makul karlarını edeceklerdir. Fahiş karları zaten onlar da istemeyeceklerdir. Bununla alakalı her türlü düzenleme ve denetleme de yapılmaktadır."