Bora ERDİN

Hem üretici hem de ihracatçı fındık fiyatının düşüklüğünden şikayetçi. Tarlada 11 liradan satılan fındık ise raflarda kavrulmuş haliyle kilosu 90 liraya kadar çıkıyor.  Türkiye İhracatçılar Meclisi Fındık İhracatçıları Birliği’nin Düzce’nin Akçakoca İlçesi’nde açtığı ihracat sezonunda en çok konuşulan konu yine fiyat ve tekelleşme oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, fındık sektörünün hedefe ulaşabilmesi için bu alanda araştırmanın ve yenilikçiliğin teşvik edilmesini çok önemli bulduklarını söyledi.

GÖZLER BORSADA

Büyükekşi, Giresun’da açılması planlanan fındık borsasının da sektöre faydası olacağına inandığını kaydetti. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de fındık üreticisi olduğunu belirterek, “Ürünü size emanet ediyoruz. Sizden sevindirici haber bekliyoruz. Fiyatın 20 lira olduğu duymak istiyoruz” dedi.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş (ortada) fındığın Düzce için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Fasulyenin fiyatı artıyor

TAZE fasulye ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Burdur’da, yağış nedeniyle verim yarı yarıya düştü. Hasadın başladığı temmuz ayında 70- 80 kuruşa satılan fasulyenin kilosu 2.5- 3 liraya yükselince üretici sevindi. Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, “Bölgede geçen yıl 400-500 ton fasulye üretilirken, bu yıl 150 tona düştü. Ancak fiyattan memnunuz” dedi.

Geçen ay en çok otel konaklama ücreti arttı

İs­tan­bul Ti­ca­ret Oda­sı’na (İTO) gö­re, 2015 Ağus­tos iti­ba­rıy­la yükselen dö­viz ku­ru ne­de­niy­le otel ko­nak­la­ma üc­re­ti en faz­la ar­tan ürün ol­du. İTO’ya göre fi­ya­tı en çok ar­tan ikin­ci ürün yüz­de 12.73 ile sa­bit te­le­fon üc­re­ti olur­ken, onu yüz­de 12.35 ile zey­tin­ya­ğı ve yüz­de 8.75 ile sa­la­ta­lık iz­le­di.

Gı­da mad­de­le­ri gru­bun­da yer alan erik yüz­de 27.81 ge­ri­le­mey­le fi­ya­tı en faz­la aza­lan ürün ol­du. Eri­ği yüz­de 16.23 dü­şüş­le bam­ya, yüz­de 15.89 aza­lış­la kar­puz ve yüz­de 13.96 dü­şüş­le ar­mut ta­kip et­ti.