Çin'de geçen hafta yapılan yuan devalüasyonun yarattığı baskı gücünü kaybetmiş de olsa gelişmekte olan ülke kurlarındaki değer kaybı devam ediyor. Farklı etkenler TL, ruble, Malezya ringgiti ve İsrail şekelinin baskı altında kalmasına neden oluyor.

TL yarın açıklanacak olan faiz kararı öncesinde siyasi belirsizlik ve jeopolitik risklerin etkisiyle yüzde 0.8 değer kaybederek 2.86'nın üzerinde yeni tarihi zirveyi gördü.

Yılbaşından beri dolar karşısında yüzde 18 değer kaybeden TL, yüzde 24 değer kaybeden Brezilya realinin ardından en kötü performansı gösteren gelişmekte olan ülke para birimi konumunda.

Ruble, Rusya'nın en büyük ihracat kalemi olan ham petrol fiyatlarındaki düşüş ve Ukrayna'nın doğusunda hızlanan çatışmaların etkisiyle altı ayın en düşük seviyelerini gördü.

Asya döviz piyasalarında geç saatlerde başlayan satış baskısı ise devam ediyor. Malezya'da doksanlı yılların sonundaki gibi sermaye kontrolleri uygulanabileceğine yönelik kaygılar ringgiti  son yılların en düşük seviyelerine, Tayland bahtını  ise altı yılın dip seviyelerine çekti.

Londra merkezli UBS gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Manik Narain, "Gelişmekte olan ülkelerin döviz piyasalarında tam anlamıyla ticaret ağırlıklarına göre satış görüyoruz" dedi.

Narain, birçok yatırımcının gelişen ülkelerin lokal bono piyasalarındaki pozisyonlarını şu anda zararda olan euronun değer kaybedeceğine yönelik pozisyonlarla hedge ettiklerini, bu nedenle yatırımcıların zarar kesmek için lokal piyasalarda tahvil satma olasılığının bulunduğunu belirtti.

Gelişmekte olan ülkelere yönelik risklerin arttığını bir göstergesi olarak kredi iflas takası primlerimde (CDS) yükseliş görülüyor. Türkiye'nin CDS'leri 17 ayın, Güney Afrika ve Rusya'nın CDS'leri ise sırasıyla 8 ve 6 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Gelişmekte olan ülke tahvilleri ile ABD'nin benzer vadeli tahvilleri arasındaki getiri farkını gösteren, yani yatırımcıların söz konusu ülkelerde ne kadar risk gördüklerinin göstergesi olan JP EMBIG endeksi Türkiye için 17 ayın, Güney Afrika için ise yaklaşık 2 yılın en yüksek düzeyini gördü.

Ukrayna'da çatışmaların artması ve ülkenin borçlarını yeniden yapılandırmasına yönelik belirsizlik Kiev'in dolar cinsi tahvillerinde faizlerin yükselmesine neden oldu.

İsrail şekeli merkez bankasının para politikasını gevşeteceğine işaret eden ekonomik büyüme verisinin ardından dolar karşısında yüzde 0.63 değer kaybetti.

Orta ve Doğu Avrupa'nın geri kalanında ise piyasalar görece sakin seyrediyor. Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nin döviz, tahvil ve hisse senedi piyasalarında kayıplar sınırlı kaldı.