Aydın DEMİR- Aydın’ın Buharkent İlçesi’nde 2006’da turizm alanı ilan edilen arazinin tahsis belgesinin iptal edilerek 2012’de enerji alanı ilan edilmesi, yöre sakinlerini isyan ettirdi.

Menderes Havzası’nda bulunan Aydın’ın Buharkent İlçesi’nde yapımı devam eden jeotermal elektrik santrali, çiftçilerin büyük tepkisine neden oldu. Binlerce incir ve zeytin ağacının zarar göreceğini belirten yöre sakinleri 7 Ağustos’ta eylem yapmaya hazırlanıyor.


İNCİRLER YOK OLACAK


Yer altı termal su kaynaklarının bulunduğu Aydın’ın Buharkent İlçesi Kabaağaç Köyü ile Denizli’nin Sarayköy İlçesi Tekke Köyü sınırları içinde yer alan araziler 2006’da Bakanlar Kurulu Kararı ile termal turizm koruma ve gelişim alanı ilan edildi. Turizmcilerin yatırım için izin ve arazi satın alıp yatırıma hazırlandıkları sırada 2012 yılında aynı bölge Torba Yasa’ya eklenen bir madde ile turizm gelişim alanından çıkarılarak enerji alanı ilan edildi.
Ardındann, AKP’ye yakınlığı ile  bilinen Sami Özdağ’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Saray Holding’e bağlı Greece Enerji bölgede jeotermal elektrik santrali yapmak için izin   alarak bölgede çalışma başlattı. Köylüler ile yöre sakinleri  alınan kararla birlikte binlerce incir ve zeytin ağacının yok olacağını savunarak, santrale karşı çıkarken, bölgenin yeniden turizm alanı ilan edilmesi için Turizm Bakanlığı’na 350’ye yakın dilekçe  verildi.


20 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAKTI

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, santralin Buharkent ve Aydın’a ait atmosfere, yer altı sularına, tarım arazilerine Büyük Menderes sulama kanalına büyük zarar vereceğini, belirtiyor. Turizm gelişim alanının iptal edilerek enerji alanı ilan edilmesi ile mağdur olan Buharkent Turizmzedeler Platformu Sözcüsü Tuncer Tunçbilek, iptal edilen turizm bölgesinde 10 bin yatak, 20 bin doğrudan istihdam,100 bin dolaylı istihdam ve 1.5 milyar lira yatırımla yıllık 300 milyon lira gelir hedeflendiğini belirterek, “Oysa enerji alanı ilanı ile 2200 hektarlık zeytin ve incir bahçelerinin tamamı yok edilerek, 80 milyon dolarlık yatırımla yılda 18 milyon dolarlık elektrik satılacak, santralde sadece 20 kişi istihdam edilecek” dedi.

Çocuklar kanser oluyor



Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, bölgede jeotermal santrallerin yoğun olduğuna dikkat çekerek, “Jeo termal enerji aslında en temiz enerji, ancak biz bunu ülke olarak gerektiği gibi üretip kullanamıyoruz” dedi.


YANLIŞ ÜRETİM ZARAR VERİYOR

Denizli-Sarayköy’deki termal enerji santralının uzantılarının, dolayısıyla yan etkilerinin kendi bölgelerine kadar uzanabileceğine dikkat çeken Çerçioğlu, şunları söyledi: “Jeo termal santraller, Aydın’da yoğun olarak İncirliova ve Germencik’te bulunuyor. Santrallerin, yanlış üretim biçimleri yüzünden tarım arazileri büyük zarar görürken, çevreye yayılan kimyasal koku yüzünden nefes bile alınamıyor. Bölgede zeytinimiz, incirimiz tehdit altında. Dahası bu kimyasallar kansorejen içeriyor. Çocuklarımızın daha anne karnındayken kansere yakalanmasına yolaçıyor. Bu santrallerin sahipleri para ödememek için enjeksiyon sistemi kurmaktan kaçınıyorlar. Oysa santrallerin söz konusu atıkları yeniden toprağa verilmesini sağlayacak reenjeksiyon sistemi kursa sıkıntıların çoğu aşılır. Ama 1.5-2 milyon liralık yatırımdan kaçıyorlar.”