Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, siyasette uzlaşı vurgusu yaparak, "Gelin artık anlaşın, anlaşamazsanız gelin bizimle tatil yapın, rahatlarsınız" dedi.

Ulusoy, düzenlediği basın toplantısıyla Türkiye gündemi, turizm ve birlik faaliyetleri hakkında değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'deki sorunların daha fazla kaşınmaması gerektiğini belirten Ulusoy, tüm problemlerin uzlaşı zemininde çözülebileceğini söyledi. Gergin bir gündemde çalışan siyasetçilere seslenen Ulusoy, "Gelin artık anlaşın, anlaşamazsanız gelin bizle tatil yapın, rahatlarsınız" ifadelerini kullandı.

Türk turizminin içinden geçtiği sıkıntılı dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB'ın tüm seyahat acentaları ve turizmciler ile ortak çalışarak sorunları aştığını belirten Ulusoy, manipülasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini savundu.

“ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDAKİ KARMAŞAYI GİDERİN”

Şehir içi ulaşımda turizm sektörü paydaşları ile ticari taksi ve minibüs-otobüsçülerin karşı karşıya geldiğini anlatan Ulusoy, ilgili bakanlıkların bu sorunun çözümü için duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade etti.

Ulusoy, "Orta Doğulu turist geldiği zaman havaalanından lüks arabayla alınmak istiyor. Amerikalı turist aynı şekilde. Ben bir turizmci olarak diyorum ki, bu benim yolcum bunu ben alacağım, taksici de diyor ki 'hayır yasa bu yetkiyi bize vermiş durumda, senin buna hakkın yok'.  Maalesef, şu anda 40 bine yakın taksiciyle, taşıma işi yapan doğrudan muhatap olamayacağımız geniş bir kitleyle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

YENİKAPI’YA TURİZMCİLER TALİP

Türk Hava Yolları'nın (THY) TÜRSAB'a daha fazla destek olması gerektiğini belirten Ulusoy, "THY'nin Barcelona'ya, Manchester'e sponsor olduğunu biliyoruz. Unutulmamalı ki havayolu şirketleri bizimle var, turizmle var. Spor kulüpleri küme düşer, ama TÜRSAB küme düşmez. Havayolu şirketleri özellikle de THY, TÜRSAB'a daha fazla sahip çıkmalıdır" diye konuştu.

Kruvaziyer turizmi faaliyetleri için yakın gelecekte Yenikapı sahilini kullanmak istediklerini dile getiren Ulusoy, "Galataport restorasyona girdi, 4-5 sene faydalanma imkanımız olmayacak. Haydarpaşa mümkün değildir, ideali Yenikapı Meydanı'dır. Mitingler, toplu etkinlikler olduğu zaman senede 3 gün biz gemileri açıkta tutarız merak etmesinler, ama 362 gün bize orası lazım" dedi.

Türkiye'nin turizm konusunda darboğazdan geçtiğini belirten Ulusoy, Türkiye'nin sektörde her sene yüzde 5 büyüdüğünü, ancak bu yıl 2014 rakamlarına ulaşmaya çalıştığını söyledi.

Dünya genelinde yaşanan turizm durgunluğuna dikkati çeken Ulusoy, Türkiye'nin Rusya'daki kriz nedeniyle azalan turist sayısını Almanya ile takviye ettiğini dile getirdi.

Ulusoy şöyle konuştu: "Artık güneyde yeni otellerimizin yapılmaması gerektiğini ifade ediyoruz. 32 bin yatak devreye girmiş, 562 bin turist demektir bu. Rusya pazarı bir krizdedir, krize biz neden olmadık, ama lastik patlamış durumda, Suriye'de, Mısır'da, Lübnan'da, Libya'da, Fas'ta hep lastikler patlamış. Buna rağmen 42 milyonu yakalamaya çalışan bir sektör olarak mücadelemize devam ediyoruz." (AA)