Irak Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'den halka karneyle ücretsiz dağıtmak için alınan yemeklik yağ ithalatının kademeli olarak azaltılacağını söyledi. Ancak sözcü özel sektörün yaptığı alımların bu kısıtlamadan etkilenmeyeceğini söyledi. 

"Plan Türkiye'den alınan yağın ülke içinden ve başka ülkeden alınan yağ ile ikame edilmesi" dedi, ancak neden Türkiye'den alımın bırakıldığı konusunda bir açıklama yapmadı.

Bağdat merkezli al-Bayina al-Jadida gazetesi, değişikliğin Irak'ın kuzeyine Türkiye'nin konuşlandırdığı askerleri protesto etmek için yapıldığını belirtti.

Bakanlığın verdiği bilgiye göre karneyle gıda dağıtımı programındaki tüm yemeklik yağ birkaç yıldır Türkiye'den temin ediliyordu. Bakanlık sözcüsü Türkiye'den satın alınan yağ miktarı konusunda bilgi vermedi.

Türkiye'nin bu ay içinde Musul'un kuzeyindeki Başika kampına, kamptaki eğitmenleri korumak için asker göndermesine Irak hükümeti sert tepki vermişti. Türkiye Irak'ın tepkisinin ardından askerlerin bir kısmını geri çekmiş, ancak hepsini geri çekeceği konusunda taahhüt vermemişti.

Bakanlık sözcüsü, vekaleten ticaret bakanı görevini yürüten Shia al-Sudani'nin Ermenistan büyükelçisi Karen Krikorian ile geçen hafta Türkiye yerine Ermenistan'dan yağ alımını görüştüğünü belirtti.

Bağdat'taki Ermenistan büyükelçiliğinden bir yetkili görüşmenin gerçekleştiğini teyit etti, ancak başka ayrıntı vermedi.