Banka,  kaybolan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirtti

Dünya  Bankası, Türkiye için yıl sonu büyüme tahminini yüzde 3.5’ten yüzde 3’e düşürdü. Banka, enflasyon tahminini ise yüzde 7 olarak açıkladı ve güvenin yeniden tesisi için seçim sonrasında reformların hızla uygulanması gerektiğini vurguladı.

HIZLA HAREKETE GEÇİN 

Başkanılığını  Jim Yong Kim’in yaptığı Dünya Bankası tarafından yayınlanan ekonomik bilgi notunda,  Türkiye’ye ilişkin kritik değerlendirmeler yapıldı. Notta “Önümüzdeki genel seçimlerle ilgili belirsizlik yatırımcı davranışlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor; güvenin yeniden tesis edilebilmesi için yapısal reformların hızlı bir şekilde uygulanması kritik önem taşıyor” denildi. Dünya Bankası 14 Ocak tarihinde Türkiye ekonomisinin 2015’te yüzde 3,5, 2016’da yüzde 3.7, 2017’de ise yüzde 3.9 oranında büyüme kaydedebileceği tahmininde bulunmuştu.
2014 yılının ikinci yarısında toplam talepteki durgunluk nedeniyle büyümenin geçen yıl yüzde 2.9’da kaldığı hatırlatılarak, “Beklenmeyen stok oluşumu ve zayıf seyreden bir dizi gösterge, mevcut ekonomik zayıflığın 2015 yılının ilk yarısında da devam etmesinin olası olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla yıl sonu büyüme tahmini yüzde 3 olarak revize edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Dünya Bankası’nın yayınladığı notta, enerji fiyatlarındaki düşüş ve zayıf iç talebin cari açığın azalmasına yardımcı olduğuna dikkat çekti. Ancak kurdaki değer kaybının devam etmesi durumunda enflasyondaki düşüş hızının yavaşlayacağı kaydedildi.