Ukrayna'nın 19 milyar dolarlık dış borcunun yüzde 20'sinin uluslararası kreditörler tarafından silindiği ve toplam borcun yeniden yapılandırıldığı bildirildi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk düzenlediği hükümet toplantısında, kreditörlerin borcun yüzde 20'sine tekabül eden yaklaşık 4 milyar doları sildiklerini ve borç ödemelerinin 4 yıllık süreye ertelendiğini açıkladı.

Ukrayna Maliye Bakanı Natalya Yaresko ve ekibinin altı aydır kreditörlerle yürüttüğü görüşmelerde olumlu sonuç elde ettiklerini vurgulayan Yatsenyuk, "Düşmanlarımızın beklediği gibi Ukrayna iflas etmeyecek. Ukrayna borcunun bir kısmının silinmesi ve ödemelerin ertelenmesi konusunda kreditörlerle anlaştı" dedi.

Yatsenyuk ayrıca, Ukrayna'nın kredilerinin maliyetinin, kredi hizmetleri için devlet bütçesinden yapılan toplam giderleri aşmadığını vurguladı.

Ukrayna Maliye Bakanlığı, 12 Mart 2015'te borçların yeniden yapılandırılması amacıyla uluslararası kreditörlerle görüşmeye başlamıştı.

Ukrayna ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki işbirliği programı çerçevesinde, 2020 yılı için Ukrayna'nın toplam borcunun GSMH'sinin yüzde 71'ini geçmemesi ve 2019 yılında borcun maliyet oranının yıllık yüzde 10'dan az olması gerekiyor. (AA)