Demet CENGİZ
demetcengiz@sozcum.com

Roman Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy, çılgınca büyümedikleri için bugün sağlam durduklarını söylerken ülkenin durumuyla ilgili “Günübirlik kararla ülke yönetilmez” dedi

Bazıları onu ’Çekmeköy’ün Tarzan’ı olarak tanır. Köyüm dediği Çekmeköy, gecekondu istilasına uğramasın diye yıllarca mücadele vermiş. Aynı mücadeleyi daha sonra rantçılara karşı da sürdürdü. Kadın giyim markası Roman’ı arzu ettiği gibi konumlamayı başardı. Sevince çok seven, sevmeyince hiç sevmeyen; duygularını ve düşüncelerini fazlasıyla belli eden biri o. Çekinmez, lafını kavga etmek uğruna da olsa söyler. Geri kalanını o anlatsın.

Ortalık biraz karışık. Piyasa nasıl şu anda?
- Piyasa ’bekle gör, dur bakalım’ döneminde. Büyük işi olanın sorumluluğu da büyük. Böyle dönemlerde panik yapmamak ve sakin kalmak lazım. Herkes birbirine anlayışla, sevgiyle yaklaşmalı.

KARARLAR UZUN VADELİ ALINMALI

Ülkedeki siyasi atmosfer de oldukça iç karartıcı...
- Şu anda büyük bir çatışma iklimi var. Hem de ekonomik olarak büyük bir tedirginlik yaşanıyor. Yapacak bir şey yok. Kader bizi bir araya getirdi. Siyasiler gerekli sorumluluğu yerine getirmeliler. İsabetli kararlar almalı. Siyasiler uzun vadeli kararlar almakla yükümlüdür. Günübirlik kararlarla ülke yönetilemez. Günü kurtarmak neye yarar? Bu iş için de geçerlidir. Çocuklarımızı, torunlarımızı düşünerek kararlar alınmalı. Kısa vadeli kararlar alacaklarına, bunu yapmalılar. Koalisyonu iki büyük parti kurabilseydi, ülke adına önemli kararları alabilirlerdi. Daha da sağlam olunabilirdi.

BATMA TEHLİKESİ OLANLAR VAR

Perakendede hava nasıl? Siz yıllar önce “Bu işler böyle gitmez” diye uyarmıştınız.
- Bu kadar çok AVM açılması, açılan her AVM’ye koşarak girilmesi elbette sürdürülebilir bir şey değildi. Böyle yaparsak, bugüne kadar büyüttüğümüz markalarımızı kaybederiz demiştim. Şimdi iflastan korunma isteyen markaları, batma tehlikesi olanları duyuyoruz. Piyasadan çekilecek olanlar var. Bu kadar mağaza açmak maliyet. Büyük maliyet ve çoğu borçla açıldı. Her mahalleyi bir AVM mi olur? AVM’ler açıldıkça markalar da sürü psikolojisiyle hepsine girdi.

Siz o psikolojiye girmediniz mi?
- Biz çılgınlar gibi büyümedik. Neden agresif büyümedik söyleyeyim. Ben şirket büyüdükçe yatırım yapsın istedim. Bizim müşterimiz belli. Kaliteli, tasarım ve herkesin üstünde olmayacak koleksiyonlar yapıyoruz. Tüketicimizi anormal indirimlerle hayal kırıklığına uğratma yolunu da tercih etmedik. Şu anda 42’si bizim, kalanı bayii toplam 45 mağazamız var.  Biz her bir modelden en fazla 350 adet üretiyoruz. Ayrıca, eğer  140 mağazam olsaydı, bu koşullarda kesin batardım. Bundan 10 yıl önce bizim 10 mağazamız vardı. 5 kat büyüdük biz. Bu konjonktürde iyi büyüyen, iyi yerlere gelen yurtdışına açılan arkalarımız da oldu. Ama 20-30 kat büyümeye kalkıp batanların olduğu da biliniyor.

Çok mağaza açmanın büyük bir maliyet olduğuna dikkat çeken Turgut Toplusoy
“Çok mağazam olsaydı, şu anda batardım” dedi.

HOBİ

- En büyük hobim tekne. Bu konuda nam yapmış biriyim. Denize çok düşkünüm.
- Seyahat etmeyi, yeni yerler keşfetmeyi çok seviyorum.
- Eskiden av merakım vardı ama büyüdükçe, hayvanlara üzülmeye başladım ve bıraktım. Araba, motor merakım da yaşla beraber mazide kaldı.

ŞANS

- İnanırım. Ticaretin yüzde 70-80’i şanstır. O kadar inanırım.
- Bizim tayin edebildiklerimiz var, edemediklerimiz var. Şanssızlık da var elbet. Şans ve fırsat çıkınca değerlendirmezsen bir anlamı yoktur.
- Bazen özel hayatta da, ticarette de şanslıdır insan. Bazı insanlar şanssızdır.

SOSYAL SORUMLULUK

- Bu asla es geçmediğim bir konu. Firma olarak da şahıs olarak da pek çok sponsorluk yapıyoruz.
- Çocuklarla ilgili yardımlara ve katkılara hep varım. İki anaokulu yaptırdık. Bir de sanat alanında destek olmaya özen gösteriyorum.

KULAĞA KÜPE

- Büyük sözü dinleyin. Tecrübeye kıymet verin.
- Gençler evlenirken, evleneyim diye evlenmeyin. Ayrılamayacağınız kişiyle evlenin. Güzelliği önemsemeyin. Akıllı eş seçin. Eş sizi de değiştirir çünkü.

İŞ HAYAT DENGESİ

- Eşimden ayrılınca, çocuklarımı eskisi görememek çok ağrıma gitti. Ben de gidip Bodrum’da teknede yaşadım 5-6 yıl.
- Sonra işlerin başına döndüm. 65 yaşındayım. Zamanımı iyi değerlendiriyorum. İşime ve tatilime öyle nitelikli zaman ayırıyorum ki hiç emekli olmadan hep böyle çalışabilirim.

YETENEK AVI

- Yetenekli insanların kendilerine güvenleri vardır.  Ben her zaman insanlara işlerinin dışındaki uğraşlarını sorarım. Yaşam kalitesi, nerede oturuyor, ailesi, hobileri fikir verir. Seyahat eden insan farklıdır. Bizim işimizde müze gezmeyen, sanata ilgi duymayan adama yer yok.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE

- Zamanımızın en önemli konusu. Bugün de gündemde. Tabii efendimcilerden nefret ederim.
- Ben bazen insanları test ederim. Benim özellikle yanlış söylediğimi onaylayanı ertesi gün değil o gün gönderirim. Yanlışı düzelten daha dürüsttür ve daha cesur.

PİŞMANLIK

- Keşke Roman’ı terk edip 5-6 yıl gitmeseydim. Sonra çok uğraşmak zorunda kalmazdım.
- Keşke Suzan ile daha erken evlenseydim. Mutluluk adına daha fazla yol almış olacaktım. Allah ondan razı olsun. Hem işte başarılı, hem akıllı, kaliteli hem de merhametli ve iyi bir insandır karım.

BAŞARININ SIRRI

- Hayattaki en önemli şey dürüstlüktür. Mert ve açık olmalı insan. Bu her zaman kazandırır.
- Çalışkan olmak, baktığını görmek, farkında olmak, hayal kurmak ve istemek başarıyı getirir. Hayali olmayan nereye ulaşsın?

SOSYAL MEDYA

- Suzan’ın teşvikiyle Instagram’a girdim. O gayet başarılı.
- Evde veya tatilde çocukların elinde telefon, tablet olsun istemem. Her şey kıvamında olmalı. Oradaki sanal hayata kendini çok kaptırmamalı insan. Herkes sürekli fotoğraf çekip duruyor.