ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

AKP Hükümeti’nde 2002-2009 yılları arasında Maliye Bakanlığı görevini yürüten Kemal Unakıtan’ın gözde bürokratı Seyit Ahmet Baş, Maliye Müsteşarlığı görevine atandı. Unakıtan, AKP Milletvekili seçilen Naci Ağbal’ı da Maliye Müsteşarlığı makamına taşımıştı.

KARİYERİ AKP İLE DEĞİŞTİ

Yaklaşık 4 yıldır Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanlığı görevini yürüten Seyit Ahmet Baş’ın Maliye Müsteşarlığı’na atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Baş, 1991 yılında adım attığı Maliye Bakanlığı’nda 2003 yılına kadar, yani AKP Hükümeti gelinceye kadar hesap uzmanı olarak görev yaptı. Ancak, AKP’nin işbaşına gelip Unakıtan’ın Maliye Bakanlığı koltuğuna oturmasıyla birlikte Baş’ın kariyer çizgisi bir anda değişti.

HIZLA YÜKSELDİ

Unakıtan, Seyit Ahmet Baş’ı 2003 yılında ilk iş olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nda daire başkanlığı makamına atadı. 2005 yılında ise ‘Bakan danışmanı’ göreviyle yanına aldı. Buradan, 2006 yılında yeni kurulan Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü kurumuna ‘genel müdür’ olarak atanan Baş, 2010 yılında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Maliye Müsteşar Yardımcılığı’na atandı. Burada bir yıl dönemin Müsteşarı Naci Ağbal’la çalışan Baş, 2011 yılında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanlığı görevine terfi ettirildi.

İKİ DANIŞMANI DA MÜSTEŞAR OLDU

Baş ile birlikte Unakıtan’ın danışmanı olup Maliye Müsteşarlığı makamına yükselen bürokrat sayısı ikiye çıktı. Baş’tan önce yine Unakıtan’ın ‘bakan danışmanı’ olarak yanına alıp kariyer çizgisini değiştirdiği isim Naci Ağbal oldu. Unakıtan Ağbal’a Maliye’deki en kritik kurum olan Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nü verdi. Unakıtan 2009 yılında koltuğunu Mehmet Şimşek’e devretti. Bu devirden hemen bir ay sonra Ağbal Müsteşar atandı. 7 Haziran seçimlerinde AKP Gümüşhane Milletvekili seçilen Ağbal’dan boşalan koltuğa ise bugün itibariyle Unakıtan’ın bir diğer danışmanı olan Baş oturdu.