Alman Otomobil Birliği (VDA), Volkswagen'de (VW) patlak veren emisyon skandalının Almanya'daki araç satışlarına ve dizel teknolojisine herhangi bir etki oluşturmayacağını açıkladı.



VDA Başkanı Matthias Wissmann'a göre, yeni araç kayıtları bu sene yüzde 4 artacak. 2016 yılında ise satışların yüzde 1 artarak, 3 milyon 200 bin araca ulaşması bekleniyor. Sadece kasım ayında ülkede yeni kayıt yapılan araçların sayısı yüzde 9 artarak, 272 bine ulaştı.

"Almanya'da dizel pazarının çöktüğüne dair herhangi bir işaret görmüyoruz." diyen Wissmann, "Şüphesiz yapılan suistimal; ilgili şirketi, tüm sektörü ve dizel teknolojisine olan güveni sarstı." ifadelerini kullandı.

Hibrit ve elektrik araçlarla birlikte CO2 değerini düşürmede önemli olduğu için dizel teknolojisinin silinip atılmaması gerektiğine vurgu yapan Wissmann, sağlam satış rakamlarına rağmen Alman otomobil pazarının doyuma ulaştığını ve Brezilya ve Çin gibi önemli ekonomilerinin yavaşlaması ve terör tehditlerinin sektörü etkilediğine işaret etti. VDA Başkanı, "Önümüzdeki yıl karşıdan esen rüzgar daha güçlü olacak ve zorluklar artacaktır." uyarısında bulundu.

Öte yandan, emisyon skandalının patlak vermesinden sonra dizel motorlu araçlarının satışlarını Amerika Birleşik Devletleri'nde durduran Volkswagen'in satışları ülkede kasım ayında yüzde 25 düştü. Dünya genelinde 11 milyon araca nitrojen oksit değerini düşük gösteren yazılımı yüklediğini kabul eden VW, 78 senelik tarihinin en büyük krizini yaşıyor. VW, kasımda CO2 değerlerinin de maniple edildiğini açıklamıştı.