Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un "Referandumdan 'hayır' çıkarsa, Yunanistan eurodan çıkar" açıklamasından sonra fon yöneticileri de borsaları kaosun beklediğini konusunda görüş belirtti.

Bloomberg'in haberine göre 3.7 trilyon dolardan fazla bir miktara yön veren fon yöneticileri Yunanistan krizinin bu seviyeye kadar gelmemesi gerektiğini düşünüyorlardı. Aynı isimler Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve kreditörler arasındaki açmazın bu yıl Avrupa hisse senetlerinin değerini bu yıl 2.17 trilyon dolar artıran ralliye kalıcı bir hasar verebileceğini belirtiyorlar.

 

Komşu'da tarihi referandumundan ilk sonuçlar: Hayır

Komşu'da tarihi referandumundan ilk sonuçlar: Hayır


Boston merkezli Ameriprise Financial Baş Yatırım Yöneticisi David Joy ''Piyasa henüz hayır oyunu fiyatlamadı. Eğer bu gerçekleşirse Pazartesi günü görülen aşağı yönlü volatiliteyi aşan bir hareket görebiliriz. Bu kez daha şiddetli olacaktır'' diye konuştu.

Euro Stoxx 50 29 Haziran'da yüzde 4.2 gerilerken, Standard & Poor's 500 Endeksi Tsipras'ın referandum çağrısının ardından bir yılı aşkın sürenin en sert kaybını yaşadı. Oylamanın ülkeyi eurodan çıkışa götüreceği endişesi hisse senedi volatilitesini 3 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Bloomberg'ün yaptırdığı yüzde 3 hata paylı ankete göre Evet ve Hayır oyları arasında sadece 0.5 puanlık bir fark var. Yunan halkının yüzde 43'ü kreditörlerin planına hayır diyor. Kreditörlerin planına evet diyenlerin oranı ise yüzde 42.5

 

Turizmcinin gözü referandumda

Turizmcinin gözü referandumda


ALCO'nun yayımladığı bir başka anketinde ise, evet oyları yüzde 44.8, hayır oyları yüzde 43.4 olarak gözüküyor. Salı günü açıklanan başka bir ankette ise "Evet" diyenlerin yüzde 47, "Hayır" diyenlerin ise yüzde 43 oranında olduğu görülmüştü.

Kreditörlerin planının oylanacağı referandumda yarış nefes keserken, diğer tarafta Yunan halkının ezici çoğunluğu euroda kalmak istiyor. Aynı ankete göre Yunan halkının yüzde 81'i euro'da kalma taraftarı. Drahmiye dönüş isteyenlerin oranı sadece yüzde 12'de kaldı.