ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakf (TEPAV) hazırladığı İlaç Ar-Ge Ekosistemi Raporu’nda Türkiye’nin kişi başına milli gelirini 25 bin dolara çıkarabilmesi için yenilikçi ilaç alanına yatırım yapması istendi, bunun için de yeni bir İlaç Ar-Ge Fonu kurulması gerektiği belirtildi.

Fonun yanı sıra Ar-Ge çalışmalarını koordine etmek üzere ayrıca Ulusal İlaç Ar-Ge Enstitüsü kurulması da önerilen rapora göre dünyada her yıl 135 milyar dolar ar-ge yatırımı yapılan ilaç sektörüne Türkiye sadece 50 milyon dolar harcıyor. Raporda, Türkiye’nin ilaç üretimini ve ihracatını artırabilmek için ayrıca şu öneriler sıralandı:

- Farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan düzenlemeler ve politikaları koordine edecek ve hedefe yönlendirecek bir İlaç Politikaları Koordinasyon Kurulu kurulmalı

- Ankara ve İzmir’de iki ayrı ilaç Ar-Ge kümesi oluşturulmalı ve ilgili kamu-üniversite araştırma merkezlerinin burada konumlanması sağlanmalı.

- İlaç Ar-Ge’sinin Türkiye’ye transferini odak alan kamu ile işbirliği modelleri tasarlanmalı ve şirket/proje bazlı uygulama konmalı.

- Bu alandaki yeni buluşların ticarileşmesini sağlamak amacıyla Biyoteknoloji Spesifik Girişim Sermayesi Fonu kurulmalı.

- Farklı ülkelerle ortak Ar-Ge çalışmalarını teşvik edecek, şirket eşleştirmeleri yapacak ve bu ortak Ar-Ge projelerine finansman sağlayacak birçok uluslu ilaç Ar-Ge ortaklık mekanizması oluşturulmalı.

- Klinik araştırma süreçlerinin standardizasyonu, regülasyonların korunması ve etkin bir veri tabanı oluşturulması sağlanmalı.