İSMAİL ŞAHİN

Maketten konut satışında tüketicilerin en çok kafasını karıştıran brüt - net metrekare farkı çıkan onca düzenlemeye rağmen çözülemiyor. Özellikle büyükşehirlerdeki konut alıcısının en büyük sıkıntılarından brüt - net metrekare farkı, vatandaşı mağdur ettiği kadar, güvenilir inşaat firmalarında da sıkıntıya yol açıyor. Evin net metrekaresini ‘duvarlar arasında kalan faydalı (süpürülebilir) alan’ oluşturuyor. Brüt metrekarede ise apartman holünden asansör boşluklarına, oda bölmelerinden merdiven ve kat sahanlıklarına, otopark alanlarından sosyal alanlara kadar pek çok bölüm tarifin içine girebiliyor. Bu nedenle konutlarda net metrekare ile brüt metrekare arasındaki fark yüzde 50’lere kadar çıkabiliyor. Brüt alandan konut satışı gerçekleştiren firmalar büyük kazanç sağlarken, tüketici mağdur oluyor.

FİYATI NASIL ETKİLİYOR?

Konut satışlarında metrekare fiyatının düşük olması, tüketiciyi en çok cezbeden ve uygun fiyatla ev aldığını hissettiren etken. Bu nedenle firmalar brüt - net metrekare farkını açarak konutu olduğundan büyük gösterip birim fiyatı düşük tutabiliyor. Böylelikle, alıcılar görünürde metrekaresi büyük, ancak gerçekte küçük daireleri ucuz hissi veren metrekare fiyatlarıyla alıyor. Bunun son örneği, Tahincioğlu Gayrimenkul’ün 29 Eylül’de lansmanını yaptığı Nidapark Başakşehir projesi oldu. Tanıtımın yapıldığı gün şirketin patronu Özcan Tahincioğlu, metrekare fiyatlarının 3 bin 600 liradan başladığını ve projedeki en ucuz dairenin KDV dahil 459 bin lira olduğunu açıkladı. Projedeki en küçük dairenin büyüklüğü 2+1 tipindeki brüt 88.17, net 58.78 metrekare olan daire. Hesaplama yapılırsa dairenin brüt metrekare fiyatının 5 bin 205 lira olduğu görülüyor. Eğer net metrekare üzerinden hesaplama yapılırsa dairenin metrekare fiyatı 7 bin 808 liraya çıkıyor. Tahincioğlu’nun lansmanda açıkladığı metrekare fiyatıyla net metrekare arasındaki fiyat farkının iki kattan fazla olduğu görülüyor.

105 METREKAREYE VARAN FARK

Nidapark Başakşehir projesinde brüt metrekare ile net metrekare arasındaki fark, daireler büyüdükçe artıyor. 3+1 dairelerde 60 metrekareye, 4+1 dairelerde ise 105 metrekareye varan brüt - net farkı bulunuyor. Projede brüt alanı 314 metrekare olan 4+1 dairelerin fiyatı 1 milyon 774 bin liraya kadar çıkıyor. Dairenin brüt metrekare fiyatı 5 bin 649 liraya geliyor. Net kullanım alanı 209 metrekare olan dairenin net metrekare fiyatı ise 8 bin 488 liraya çıkıyor. Nidapark Başakşehir projesinden söz konusu daireyi satın alanlar 105 metrekarelik brüt - net farkı nedeniyle 298 bin lira daha fazla ödemiş oluyor.

BAKANLIK CEZA KESMELİ

Konut alıcısının metrekare hesabı nedeniyle mağdur olduğunu belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı konuyla ilgili denetimlerini arttırmaya davet etti. Brüt metrekare konusunda vatandaşın yeterli bilgi sahibi olmadığını vurgulayan Çakar, “Konut alıcılarını yanıltan bilgiler veren, tanıtımlarında brüt metrekare yanılgısı yaratan firmalar hakkında mutlaka yasal yaptırım uygulanmalı. Bakanlık bu konuda mutlaka takipçi olmalı, cezai yaptırım uygulanan firmalar da mutlaka kamuoyuna ilan edilmeli. Böylece diğer inşaat firmaları için de caydırıcılık sağlanacaktır. Konutta yaşanan tüketici hakları ihlali için bakanlığı da göreve davet ediyorum” dedi.

SÖZLEŞMEDE 6 KRİTER

ÇevreE ve Şehircilik Bakanlığı, “net” ve “brüt” alanlarıyla ilgili kafa karışıklığını gidermek amacıyla geçtiğimiz mayıs ayında bir genelge yayınladı. Bu genelye göre konut satış sözleşmelerinde, bağımsız bölüm net alanı, eklenti net alanı, bağımsız bölüm brüt alanı, eklenti brüt alanı, bağımsız bölüm toplam brüt alanı, bağımsız bölüm genel brüt alanının tek tek açıklanması gerekiyor. Eğer bu bilgiler yazmıyorsa tüketicilerin sözleşmeyi imzalamaması gerekiyor.