Malta ile alakası olmadığı halde adı "Malta eriği" olarak anılan meyvenin ana vatanı merak konusu oldu. Şaşırtıcı bir şekilde aslında Malta eriği meyvesinin anavatanı aslında Akdeniz'deki Malta adası değil. Malta eriği ya da diğer adıyla yeni dünya  (Eriobotrya japonica) diğer adıyla yeni dünya mevvesinin doğal yaşam alanı aslında Çin.

Anayurdunun Çin olduğu sanılan malta eriği önceden Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır. Bugün, özellikle astropik bölgelerde büyük miktarlarda üretilen maltaeriği Türkiye'de de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.

Malta eriği ağacı yaz kış yeşil kalabilen, yani yapraklarını dökmeyen bitkilerdendir. Ortalama 10 metreye kadar boylanabilen ağacın daha çok dal uçlarına yığılmış elips biçimli iri yaprakları vardır. Bu sert yapılı, derimsi yaprakların üst yüzü koyu yeşil, arkası ise pas rengi tüylüdür. Malta eriği en iyi kumlu ya da killi topraklarda yetişir. Daha çok aşılama yoluyla, bazen de tohumdan üretilir.