Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğrencilerin bu tür okullara hangi puana göre alınacağı konusunda zihinlerde karışıklık olduğunu söyledi.

Amerikan Robert Lisesi’nde, geçtiğimiz hafta yapılan bir kayıt tartışma yarattı. Geçtiğimiz yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinin sınav sonuçları ile beraber 8. sınıf yılsonu başarı ortalamasına göre öğrenci alan okula, işadamı Mehmet Y.’nin kızı puanı yetmemesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı isteğiyle farklı bir şekilde TEOG puanıyla alındığı öğrenildi.

Boşluktan yararlanıldı

Öğrencinin ikiz kardeşi özel okullar puan sistemine göre 795 taban puanlı Robert Kolej’e 796.460 puanla kaydoldu. Puanı tutmadığı için Avusturya Lisesi’ne kaydolan diğer kardeşin velileri TEOG puanıyla yerleştirilmesi için başvurdu. Olayı inceleyen MEB müfettişi raporunda “TEOG puanıyla kayıt olabilir” deyince öğrenci okula son giren öğrencinin 7 puan gerisinde 789.4333 puanla nakil olarak kaydı yapıldı. Nakil için başvurunun ise MEB’in özel okullara yönelik hazırladığı yönetmelik çıkmadan, geçtiğimiz yaz aylarındaki boşluktan yararlanarak yapıldığı ifade edildi.

“Bakanlığın talimatına uymak zorundayız”

Robert Kolej Okul Müdürü Anthony Jones imzasıyla okulun mezunları ve velilere gönderilen mektupta, “Okulumuza Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yollanan bir yazı ile 2014-2015 akademik yılında yeni bir öğrencinin hazırlık sınıfına kaydedilmesi talimatı verilmiştir. Bu talimata okulumuz tarafından yapılan çeşitli idari itirazlar reddedilmiş olup, kanunen bu talimata uymak zorunluluğu doğmuştur. Okulumuzun mütevelli heyeti bu konuda yapılabilecekler konusunda detaylı bir çalışma yürütmektedir” denildi.

Aynı müfettiş!

Robert Kolej’in 224 kişilik kontenjanı dolmasına rağmen okulun 225. öğrenciyi Bakanlık talimatı ile almasını sağlayan müfettiş raporunu geçtiğimiz yıl Üsküdar Amerikan Koleji’ne aynı durumdaki bir öğrencinin alınmasına yol açan raporu da yazan Maarif Müfettişi Necmettin Özgür’ün hazırladığı öğrenildi.

Müfettiş rapor yazdı: Kayıt hakkı var

Özgür, Robert Kolej’e kaydının yapılması istenen öğrenci ilgili hazırladığı raporda, geçen yıl Üsküdar Amerikan Lisesi’ne yapılan öğrenci kaydını gerekçe göstererek şöyle dedi: “Öğrenci... 490.4050 YEP puanı ile özel İstanbul Amerikan Robert Koleji, Özel Alman Lisesi ve Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’ne nakil yoluyla kayıt için müracaat ettiği, bu okulların Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 51. maddesine uygun olmayan şekilde kayıt yaptıkları, durumun öğrenci velisi tarafından fark edildiği ve son öğrenci kaydından sonra 60 günlük süre geçmeden kayıt hakkı ile ilgili olarak adı geçen okullara tebligat çekildiği anlaşıldı.

Öğrenci velisinin kayıt hakkını Özel İstanbul Amerikan Robert Koleji’nden yana kullanacağını belirttiğinden; Özel İstanbul Amerikan Robert Koleji’nin öğrenciyi 490.4050 YEP (TEOG) puanından daha düşük puan olan 490.1109 YEP (TEOG) puanı ile nakil yoluyla öğrenci kaydı yaptığı, bu nedenle öğrencinin Özel İstanbul Amerikan Robert Koleji’ne kayıt hakkı bulunduğu yönündeki kanaatimi bilgilerinize arz ederim.’

Avcı ‘bir kere daha araştırılsın’ dedim

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün yaptığı açıklamada, öğrencilerin bu tür okullara hangi puana göre alınacağı konusunda zihinlerde karışıklık olduğunu ifade etti, “O puanlara göre, okulların öğrencileri nasıl alacakları da bellidir. Bazı okullar bunların içerisine başka puan türlerini, yani üç dersin puanını esas alarak öğrenci seçiyorlar. Dolayısıyla hangi puan türüne göre, o okulun öğrenci alacağı konusunda tartışma çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri de bu konuda yaptıkları incelemede demişler ki, ‘Bu öğrencinin TEOG’tan aldığı puan şudur, siz TEOG puanlarını dikkate almak zorundasınız.’ Okul da muhtemelen daha ayrıntılarını okumadım raporlarını ama ‘Ben bütün TEOG sınavına tabi derslerden değil, şu üç dersten veya dört dersten alınan puanları esas alarak öğrenci kabul ediyorum’ diyor. Arkadaşlarıma konuyu, okulu, okulun bugüne kadar ki uygulamalarını, okulun yönetmeliğini dikkate alarak ama bizim genel yönetmeliğimizi de dikkate alarak, bir kere daha araştırmaları konusunda talimat verdim.” Öğrenci velisi 2M Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Mehmet Y. de, konunun çok hassas bir konu olduğunu belirterek, bir baba olarak açıklama yapmayı doğru bulmadığını söyledi.