Kamil ELİBOL / ANKARA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Suriye plakalı araçlara ilişkin kayıtları birbiriyle örtüşmedi. Kayıtlarda 6 bin 203 aracın esrarengiz biçimde buharlaştığı ortaya çıktı. Akıbeti bilinmeyen kayıp araçların IŞİD’in eline geçtiği ve Türkiye’deki bombalı saldırılarda kullanılabileceği tahmin ediliyor.

6 BİN 203 ARAÇ KAYIP

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kayıtlarına göre, Türkiye’de 14 bin 293 Suriye plakalı araç bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerinde ise 17 Haziran 2015’e kadar 8 bin 90 Suriye plakalı aracın tescili yapıldı. Her iki kurumun kayıtları arasında 6 bin 203 araca ilişkin fark çıktı.

IŞİD’İN ELİNDE Mİ?

Emniyete kayıtlı 8 bin 90 Suriye plakalı araç gözükmesi, 6 bin 203 aracı gizemli hale getirdi. Sırrı çözülemeyen araçların Suriye ve Irak’ta katliamlar gerçekleştiren dinci terör örgütü IŞİD’in eline geçmiş olabileceği gündeme geldi.

BOMBALI ARAÇ ALARMI

İstihbarat birimleri, Türkiye’de canlı bomba ve bomba yüklü araçlar ile intihar eylemi hazırlığı yaptığı tespit edilen IŞİD’in tescil kayıtları gözükmeyen 6 bin 203 araca el koymuş olabileceğini değerlendiriyor. Kayıtsız araçlar konusunda MİT, Emniyet ve Jandarma teyakkuza geçti.

PATLAYICI ŞÜPHESİ

Emniyete kayıtsız olan 6 bin 203 aracın IŞİD tarafından başta sınır iller olmak üzere metropol şehirlerde bombalı saldırılarda kullanılabileceği şüphesi doğurdu. İstihbarat birimleri, tescil kayıtları gözükmeyen Suriye plakalı araçlar konusunda ülke çapında soruşturma başlattı.

TESCİL KAYITLARI

SÖZCÜ, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Suriye plakalı araçların tescil bilgisi kayıtlarını gösteren bilgi notuna ulaştı. Hizmete Özel ibareli notta; 7 bin 821 otomobil, 237 kamyonet, 20 minibüs, 5 motosiklet, 3 kamyon ile 4 otobüs görülüyor.

45 İL’DE ARAÇ VAR

Geçici plaka verilen Suriyeli araçlar 45 ilde bulunuyor. En çok ise sınır illeri Hatay ve Gaziantep’te Suriye plakalı araç yer alıyor. Hatay’da 2 bin 292, Gaziantep’te bin 739, Mersin’de 896, Şanlıurfa’da 877, Kilis’te 829, İstanbul’da 330, K.Maraş’ta 233, Adana’da 199, Osmaniye’de 173 Suriyeli mültecilere ait araç var. Çanakkale, Eskişehir, Kütahya, Niğde, Ordu, Samsun, Kastamonu, Denizli, Tokat ve Uşak’ta ise 1’er Suriye plakalı araç bulunuyor.