Kamil ELİBOL / ANKARA

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Ankara’da üç ayrı intihar eylemi gerçekleştiren IŞİD’in NATO temsilciliklerinin bulunduğu Ankara ve İstanbul’a 6 “canlı bomba” gönderdiği tespit edildi. Güvenlik güçlerinin alarma geçmesine yol açan kritik bilgi Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan geldi. MİT, IŞİD’in yeni terör saldırılarına ilişkin planını deşifre etti.

Foto: CİHAN -Kritik bilgi Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan geldi


10 Ekim’de Ankara Tren Garı’nda 103 kişinin ölümüyle sonuçlanan çifte intihar saldırısının faillerinin tespitine yönelik yürütülen çalışmalarda ele geçirilen dokümanlarda, yeni eylem planlarının notlarına ulaşıldı.

MALATYALI CANLI BOMBA


MİT’den gelen kozmik bilgi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, terör ve istihbarat birimlerini IŞİD’in Ankara ve İstanbul’da tasarladığı canlı bomba eylemine karşı uyardı. EGM raporunda, IŞİD terör örgütünün hakimiyetinde bulunun bir alanda faaliyet gösteren 23 yaşındaki Malatyalı bir şahsın, Türkiye’de canlı bomba eylemi yapmak için hazır olduğu ve intihar eylemcisinin 10 kişilik bir grup içerisinde yer aldığına dikkat çekildi.

İncelenen örgütsel dokümanlarda bir IŞİD militanının Suriye’de bağlı bulunduğu örgüt yöneticisine, “Ankara’daki NATO temsilcilerinin bulunduğu bir yere canlı bomba eylemi yapmayı düşündüğüne” ilişkin not ele geçirildi.

MİT ve Emniyet İstihbaratı, IŞİD’li canlı bombaların tespitine yönelik çok yönlü soruşturma başlattı. Açık kimliği belirlenemeyen Malatyalı canlı bombanın IŞİD yanlısı “Bıçakçı Salih” kod adlı Abdulkerim Özalp grubu içerisinde faaliyet gösterdiği ve şahsın 25 Nisan 2015’de illegal yollardan Suriye’ye gittiği saptandı.

Raporda, IŞİD üyesi canlı bombanın geçtiğimiz günlerde yasadışı yollardan ülkemize geçmiş olabileceği ve yanındakilerle birlikte başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye’de intihar eylemi düzenleyeceğine vurgu yapıldı.

KEKEME YAKUP


İstihbarat birimleri, intihar saldırısına hazırlanan kişilerden birinin de A-C sınıfı ehliyete sahip ''Kekeme Yakup'' kod adlı Y.S. (Malatya ili Arguvan ilçesi nüfusuna kayıtlı) olabileceğini değerlendirdi. 45 yaşındaki IŞİD üyesi Y.S.’nin şuana kadar izine rastlanılamadı.

İŞİD’li canlı bombaların intihar saldırısına karşı Başbakanlığın da aralarında bulunduğu kamu binaları ile NATO tesisleri, Amerika, İsrail, İngiltere gibi yabancı diplomatik misyonlara ait yerlerdeki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkartıldı.