ANKARA / SÖZCÜ

Halen 7 ülkede Türkiye’nin Büyükelçisi bulunmuyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözde Ermeni soykırımını tanıması ve Erivan’daki törenlere de katılmasının ardından Türkiye’nin Moskova Büyükelçisini de geri çekebileceği belirtiliyor.

Moskova’da halen Büyükelçi olarak Ümit Yardım görev yapıyor. Atina ve Bakü Büyükelçiliğinde Başkatip, Lizbon Büyükelçiliğinde Müsteşar, Gümülcine’de Başkonsolos görevlerinde de bulunan Yardım, Tahran Büyükelçiliğinin ardından 1 Ekim 2014’de Moskova Büyükelçiliğine atanmıştı.

7 ÜLKE BOŞ: Halen Mısır, Libya, Suriye, İsrail, Yemen, Vatikan ve Avusturya’da Türk Büyükelçi bulunmuyor. 7 Büyükelçi diplomatik sorunlar çözülürse yeniden görev yerlerine dönecek. 7 ülke ile yaşanan ve Büyükelçilerin merkeze çekilmesine neden olan olaylar da şöyle:

MISIR: Askeri darbe ile Cumhurbaşkanı Mursi'nin devrilmesinin ardından Kahire ile ilişkiler gerildi ve Mısır yönetimi, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'ni "İstenmeyen adam" ilan etti. Büyükelçi mecburen merkeze çekildi.

SURİYE: Türkiye, Suriye'de yaşanan iç savaşın sorumlusu olarak Beşar Esad yönetimini sorumlu tuttu ve Büyükelçi de  geri çekildi.

İSRAİL: Mavi Marmara gerginliğinin ardından, bu ülkede görev yapan Türk Büyükelçisi geri çekildi. İsrail'le ilişkiler halen 2. Katip düzeyine indirildi.

LİBYA: Yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye Trablus'taki büyükelçiliğini kapattı. Kaddafi yönetiminin düşmesinin ardından atanan Büyükelçi de yeni yönetimle yaşanan gerginlikler nedeniyle, Ankara'ya geri çekildi.

YEMEN: Türkiye, Yemen'deki iç çatışmalar nedeniyle bu ülkedeki Büyükelçiliğini kapattı. Büyükelçilik personeli de tahliye edildi.

VATİKAN: Vatikan’da sözde Ermeni soykırımı için düzenlenen  ayinde Papa Françesko ‘Soykırım’ ifadesini kullanınca Türkiye  Büyükelçisini geri çekti.

AVUSTURYA: Avusturya Parlamentosunun kabul ettiği 1915 kararında da "Soykırım" nitelemesi yapıldı ve Büyükelçimiz merkeze çekildi.