Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş

Can ÖZÇELİK

Karataş, bölgeye Rusya’nın gelişinden sonra Türkiye’nin angajman kurallarında taktik değişikliği yapması gerektiğini söyledi ve ekledi: Rus pilotun uyarıyı duymama olasılığı oldukça yüksek...



Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), sınır ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi için emrin kimin tarafından verildiği tartışma konusu oldu. 2010-2012 yılları arasında Diyarbakır’da 2’nci Hava Kuvveti Komutanlığı’nda Komutan Yardımcısı olarak görev yapan emekli hava pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Karataş, Suriye ile yaşanan gerginlikten dolayı adı konulmamış bir savaşın yaşandığının altını çizdi.

Karataş, “Alarm seviyeleri, ‘Barış, gerginlik ve savaş’ zamanı olarak artırılıyor. Bu seviye Suriye için adı konulmasa da en yüksektedir. Havacılıkta işlemler çok hızlı geliştiği için bu tür durumlarda yetki pilota kadar düşüyor. Yani vurma yetkisi Türkiye’de pilota kadar inmiş durumdadır” dedi.
Rus savaş uçağını düşüren F-16’ların bağlı olduğu komutanlığın Eskişehir’de olduğunu anlatan Karataş, “Buradaki Hava Savunma Komutanlığı aynı zamanda angajman yetkisini de kullanmakla görevli” diye konuştu. Yaşanan gelişmeden kimsenin mutlu olmadığını kaydeden Karataş sözlerini şöyle sürdürdü: “Emri kimin verdiği önemli değil. Burada kararın hava kuvvetleri karargahına çıkacak kadar bir zaman dilimi olduğunu düşünmüyorum. Emrin nereden verildiği tartışmasının yapılması bir suçlu arandığının göstergesidir. Rusya’ya ‘bu işten biz de memnun değiliz’ görüntüsü verilmeye çalışılıyor.”

“İKİ ÜLKE FARKLI DONANIMLAR KULLANIYOR”


Bölgede artık Suriye’nin değil Rus askerinin olduğunu ifade eden Karataş, Türkiye’nin angajman kurallarını da taktik ve stratejik olarak yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Sınır ihlali var mı, yok mu tartışmalarına da değinen Kataraş, Türkiye ve Rusya’nın birbirini yalanlayan haritalar yayımlamasının nedenini “İki ülke farklı donanımlar kullanıyor” şeklinde açıkladı. Uçağın düşürülmeden önce 5 dakikada 10 kez uyarıldığı yönünde yapılan açıklamalarla ilgili emekli Tümgeneral Karataş, ikaz yapan radar merkezinin 2 farklı kanaldan yayın yaptığını belirterek, “Rus pilota “sınır ihlali yapılıyor” yönündeki çağrılar ulaşmamış olabilir” dedi.