ŞENOL GEZER / İSTANBUL


İstanbul Çağlayan'da İBDA-C'nin yayın organı Adımlar Dergisi'ne yönelik tuzak bomba saldırısını Halk Savunma Birlikleri adlı yeni kurulduğu öne sürülen radikal sol bir örgüt üstlendi. Örgüt, twitter üzerinden tehditlerini sürdürdü. Kitleleri karşı karşıya getirebilecek eylemin karanlık noktaları araştırılıyor.  Polis, bölgedeki kamera kayıtlarını incelemeye aldı.

İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi'ne yönelik eylem, önceki gece Kağıthane Çağlayan, Dr. Cemil Bengü Caddesi, 48 sayılı binada meydana geldi. Saat 19.30'dan önce 6 katlı binaya yönelen kimliği belirsiz karanlık eller, kapıya açmayla ateşlenecek bomba düzeneği yerleştirdiler. Büyük tazyik oluşturan patlamanın ardından binanın 3'üncü katındaki Adımlar Dergisi'nde büyük hasar oluştu. Dış duvarla birlikte pencereler de parçalanarak yola saçıldı. Çevredeki binalara dahi zarar veren patlamanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık, polis ve doğalgaz ekibi sevk edildi.



ÖZEL DÜZENEKLİ BOMBA

Harabeye dönen binaya giren görevliler, önce derginin köşe yazarı Ünsal Zor'un parçalanmış cesediyle karşılaştı. Dairenin diğer odalarına giren polis ve sağlık ekipleri, İBDA-C'nin üst yöneticisi Ali Osman Zor, Cem Türkbiner ile Cüneyt Karan'ı yaralı buldu. Yakındaki Özel bir hastaneye götürülen 3 yaralı, ilk müdahalenin ardından tedavi altına alındı. İnceleme yapan İstanbul Emniyeti'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ve Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, kapıya düzenekli bomba yerleştirildiğini tespit etti. Aynı zamanda Adımlar'ın Genel Yayın Yönetmeni olan Zor, hastanede tehditler aldıklarını söyledi.

KIRGIZİSTAN'DA GÖZALTINA ALINDI

Türkiye, İBDA-C'yi 2007'de terör örgütü listesine dahil etti. Örgütün üst yöneticisi Ali Osman Zor, 2009 yılında Kırgızistan'a giderek siyasi sığınma talebinde bulundu. Buradan AKP Hükümeti, Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) yönelik ağır eleştirilerde bulunan Zor, 2 Mayıs 2011'de terör örgütü El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle Kırgız gizli servis görevlilerince gözaltına alındı.

HÜKÜMETE YÖNELİK SERT TAVIR

Yayım organlarında gözaltıyı ağır eleştirilerle kınayan İBDA-C üyeleri, "Talep AKP Hükümetinden gelmiş. Zor'u, 'Türkiye’de yayınlanan El-Kaide dergisinin editörü' ve '2003 Kasım ayında İstanbul’daki El-Kaide eylemlerini üstlenen örgütün üyesi' diye bildirmişler" içerikli açıklamalar yaptı. Serbest bırakıldıktan sonra Türkiye'ye dönen Ali Osman Zor, Hükümete yönelik sert eleştirilerinin dozunu daha da yükseltti. AKP/AK Parti Hükümeti'ni bölücü örgüt PKK ve uzantılarıyla işbirliği yapmakla suçlayan İBDA-C'liler, önceki günlerde Kobani'yi ele geçirmek isteyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne destek veren çok sayıda makaleye de imza attı.



TOPLANTI DEŞİFRE OLDU

Dergiyi hedef haline getiren en önemli gelişme, 19 Ekim 2014 tarihinde yaşandı. Sol tandaslı bir internet sitesi, örgütün internet sitesinde alıntı yaparak dergi yöneticilerinin gerçekleştirdiği toplantıyı haberleştirdi. "İstanbul'da IŞİD'cilerden 'iç savaş" toplantısı" başlığıyla servis etti. Habere göre, IŞİD yanlıları, Kurban Bayramı'nın son günü olan 7 Ekim'de Suriye ve Irak'taki savaşı Türkiye'ye taşıma planlarını tartışmıştı. İBDA-C'ye ait Adımlar Dergisi'nin İstanbul'daki bürosunda düzenlenen toplantının görüntüleri, derginin internet sitesinden de yayımlandı. Önceki gece meydana gelen saldırıda yaralanan Derginin Genel Yayın Yönetmeni Ali Osman Zor'un liderliğinde gerçekleşen gizli (!) buluşmada, IŞİD'e açık destek verilmesine yönünde karar alındığı, İslamcı ve milliyetçi örgütlerin Kobani eylemlerine yönelik yanıtın karara bağlandığı iddia edildi.

BU ÖRGÜT NEYİN NESİ?

Kanlı eyleme yönelik soruşturma devam ederken, saldırıyı Halk Savunma Birlikleri adlı radikal sol görünümlü bir örgüt üstlendi. Örgüt açıklamayı twitter hesabından yaptı.



 

Altı gün önce paylaşımda bulunmaya başlayan hesapta eylem şu ifadelerle sahiplenildi: "Halka karşı katliamcıları savunmak suçtur! Devrimcilere yönelik her adım cezasız kalmayacaktır. Halkımızın bilgisine sunarız. Adımlar Dergisi, katliamları meşrulaştırması nedeniyle cezalandırılmıştır. Söylemlerin devam etmesi halinde, eylemlerimiz de devam edecektir. Fikri yapısını "Marksist/Leninist/Maoist Halk Savunma Birliği" imzasıyla sunan örgüte yönelik araştırmalar sürüyor.

İBDA-C'nin dergisine bombalı saldırı

İBDA-C'nin dergisine bombalı saldırı