Taraf Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve Yazar Ahmet Altan, S Haber’de Metin Yıkar’ın konuğu oldu. Altan, son dönemde Türkiye’de yaşanan olayları değerlendirdi.

Altan, 7 Haziran seçimlerinin ardından hem Türkiye’yi hemde AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı değerlendirken gelinen noktayı değerlendirdi.

Altan; “Türkiye seçim sonuçları ile tehlikenin kıyısından döndü. Yani 2010 Referandumu ile Askeri vesayetten, 7 Haziran seçimleriyle de Din kisveli bir diktatörlüğün önüne geçti.” dedi.

İstanbul’da verdiği karardan dolayı tutuklanan 2 hakim konusunda ” Bu ülkede Erdoğan’ın hoşuna gitmeyen karar verdi diye hakimleri tutukladılar. Bununla da kalmayıp eşini işten attılar. Bu diktatörlükte bile olacak şey değil. Faşizm.”

DAVUTOĞLU’NU BİLE PARALEL DİYE TUTUKLAYABİLİRLERDİ

“Erdoğan kendini herkesi tutuklayabilecek noktaya getirdi. Sadece bizleri muhalifleri, gazetecileri değil kimi istemiyorsa onu tutuklatabilirdi. Erdoğan 7 Haziran’dan önce Davutoğlu dahil herkesi tutuklatabilirdi. Düşünün HSYK’dan biri çıkıp hakim savcıları tehdit ediyor. Bunu birçok gazeteci yazdı.

MALİYE BAKANININ MÜSTEŞARININ MAAŞI KAÇ PARA?

Türkiye son yedi yılda büyümüyor, AKP’li yöneticilerin hesapları büyüyor. Son 8 yıldır milli gelir yükselmiyor, asgari ücret artmıyor, işsizlik artıyor. Taraf’ta bir haber vardı. Bir devlet memuru, müsteşar iki ev almış, 6 odalı ev almış. Bir memur nasıl alıyor, eğer o alabiliyorsa halk neden alamıyor. Maliye Bakanının müsteşarı iki ev alıyor. Kaç para maaşı? Bir saray yapmış. İnanılmazda bir görgüsüzlükleri var. AKP içerisinden buna ses çıkmıyor. Bu adam bu parayı nereden buldu?

İnşaat alanında mütahitler altın dönemini yaşıyor. Yargı kararlarını falan da bildiğim kadarıyla tanımıyorlar. Yağmalıyorlar. Artık inşaatları bizlerin ihtiyacı olduğu için yapmıyorlar kendileri için yapıyorlar.

HIRSIZLIK VE YOLSUZLUK ÜZERİNE HUTBESİ YOK, ARABASI VAR

Türkiye’nin Müslümanları İslam deyince bunu şaşa ile mi sembol edilmesini kabul ediyorlar? Hz.Ömer’e ve Hz.Peygamber de halifeler de bunları gördünüz mü? Ne zamandan beri Müslümanlık şaşa ile övünür oldu? Saray’ı öven amcaya soralım o Müslüman 1200 odada oturuyor da sen neden gecekonduda oturuyorsun? Diyanet, AKP’nin din işleri başkanı gibi çalışıyor. Hırsızlık ve yolsuzluk üzerine hutbesi yok ama arabası var. Araban olursa hırsızlıktan bahsedemezsin korkarsın.

HAKİMLERE ÇOK SERT SÖZLER

Bülent Keneş 1 twitten 21 aya mahkum oldu. Mehmet Baransu askeri vesayeti yıktığı için cezaevinde. Mehmet biraz kızdırır ama hukuka arkalarını dönmek pahasına ses çıkaramıyorlar. Bir savcı Reyhanlı saldırısında MİT’in parmağı var diyor neden kıyamet kopmuyor. Savcıların ifadesi kayıtlara geçti. Üstelik ifadelerde anlattıkları olaylar korkunç, bunu söyleyen Cumhuriyet Savcısı ve bunların delilleri vardır dosyada. Sen bir hukukçuysan mesleğine sahip çıkmıyorsan hainsin (Metin Yıkar’ın fuatavni’nin tutuklanacak 200 kişi arasında ismini saydığını hatırlatması üzerine) Fuatavni’nin her dediği çıkıyor. Aslında aralarında gazetecilerinde olduğu 200 kişinin bir adamın emri ile birgünde tutuklanacağına sen , ben bütün ülke inandı mı inandı…Asıl felaket bu. Hukuk, adalet nerede o zaman? Bir adam hukukçuları tehdit ediyor, sizi tutuklarız diye açıklama yapıyor. Kimse ağzını açamıyor. Hukukçular buna neden susuyor.

ADALET BİR YANA ERKEKLİĞE SIĞMAZ

Meslektaşları tutuklanıyor susuyorlar, yetmiyor karısını işten atıyorlar susuyorlar, adalet bir yana bu erkekliğe sığmaz. Neden korkuyorlar? Neden susuyorlar? Sen bir hukukçuysan ve mesleğine sahip çıkamıyorsan hainsin! Belki mesleğine sahip çıktığın için bedel ödersin ama ileride çocuğuna ‘bak evlat ben böyle bir dönemde dik durdum’ diye anlatırsın. Bunun bedeli olsa da lezzeti bambaşka olur. Mesleğine sahip çıkmayana sahip çıkılmaz. Biz bu savcılara, bu hakimlere neden saygı duyuyoruz mesleklerine sahip çıktıkları için. Yüzlerini bile görmedik çoğunun ama hukukçu gibi davrandıkları için saygı görüyorlar.”

AKP-MHP HÜKÜMETİNDE HDP PATLAR

Altan olası koalisyon senaryolarını da değerlendirdi.. Altan ‘Görünen bir AKP-MHP koalisyonu hazırlığı var. Ne olur, ne biter bilemem.. Siyaset bu..Ama şundan eminim AKP-MHP koalisyonunda MHP tamamen bitebilir. Çünkü AKP’yi kurtaran, emniyet sübabı görevini yapmış konuma düşerler. Bu koalisyon olursa HDP ilk seçimde yüzde 20’leri aşar, ana muhalefet olur’ diye konuştu.