Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuştu. BAhçeli ve Kılıçdaroğlu'na yüklenen Davutoğlu, Irak'la yaşanan 'Başika kampı gerginliği' ile ilgili de mesajlar verdi.

 

Foto:DHA Başbakan Davutoğlu, konuşmasında muhalefet liderlerine yüklendi.


İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

Konuşmama başlarken olumlu bir gelişmeden bahsetmek istiyorum. Bugün Ekim ayı sanayi rakamları açıklandı ve sanayi üretiminde artışın olduğu görüldü. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 arttı. Bu da istikrarın devam ettiğini gösteriyor. İnşallah 1 Kasım sonrasındaki rakamalar çok daha iyi olacak. AB ile tam üyelik hedefi bizim için çok önemli. Süreci hızlandırmak için kararlıyız. En geç Ekim 2016 yılında Türk vatandaşları Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilecek.

BAHÇELİ'Yİ ELEŞTİRDİ


Biraz önce Bahçeli'yi dinledim. Yine nezaketsiz bir dil kullandığını gördüm. Parti içerisinde adeta diktatörlüğünü ilan eden Bahçeli bizleri nezaketsiz bir şekilde hedef almıştır. Sayın Bahçeli kendi koltuğunuzu kaybetmemek üzere sarıldığını bu hakarethamiz dilin hesabını bu halk sizden sorar. Muhalefet partileri hükümeti eleştiriken yapıcı olmak mecburiyetindedir.

KILIÇDAROĞLU'NA BÜTÇE TEPKİSİ


Kalıcı bütçeyi çıkarmak için her iki liderle görüştüm. İlk görüşmeler olumluydu. Kılıçdaroğlu bazı şartlar ileri sürdü, Bahçeli kalıcı bütçe için destek vereceğini söyledi.Bahçeli'yi ise kalıcı bütçe konusunda takındığı tavır nedeniyle teşekkür ediyorum. Kılıçdaroğlu ümit ederdik mi güzel başlanğıç yapmak isterdik. ama mümkün olmadı. Geçici bütçe tasarısını gönderdik, inşallah ocak ayında kalıcı bütçeyi çıkaracağız. Bu dar vakitte kalkı kalıcı bütçesiz bırakan ana muhalefete yakışmadı. İstiyoruz ki her parti elini taşın altına koysun. Gelin ihtiyacımız olan reformlara katkı veren Türkiye'nin geleceğini birlikte inşa edelim.

RUSYA'YA MESAJLAR


Üzülerek ifade edeyim ki net tabloya rağlen Rusya tarafı olgun tavrı göstermedi. Olay Türkiye Suriye sınırında yaşandı. Rusya'nın anlaması gereken husus şudur: Burası Türkiye-Suriye sınırıdır. Sınır ötesindekiler de bizim kardeşlerimizdir ve onların hukukunu korumak da bizim görevimizdir, sınırımızı korumak da bizim görevimizdir. Bizim aldığımız her tedbir ülkemizi korumak içindir, Suriye'deki sivillere yardımcı olmak içindir.

Eğer biz Ukrayna devletinin çağrısına uyarak gidip Rusya ile akrabalık bağları olan yerleri bombalasaydık acaba Putin ne düşünürdü? Gözümüzün önünde Türkmen kardeşlermizi bombalanmasına sessiz kalmayız. Hassas durumlarda ülkelerin birbirlerini anlamak noktasında daha dikkatli olması gerekiyor. Rusya ile görüşmeye, her türlü fikir alışverişinde bulunmaya hazırız. Ancak bize bir şey dikte ettirilmesine de asla izin vermeyiz

İRAN'A MESAJLAR


Bütün dünya İran'ın karşısındayken bütün riskler alarak Brezilya ile birlikte ambargolara karşı el kaldırdık. Bugün İran'dan yükselen sesler karşısında İran'ı sağduyuya davet ediyorum.

BAŞİKA KAMPINA İLİŞKİN


Bizim kimsenin gözünde toprağımız yoktur. Bu ülkeler öncelikle terör örgütlerinden kurtulmalıdır. Barzani'nin de ifade ettiği gibi Sincar'ın kurtarılması konusunda en büyük destek bu kamplardan gelmiştir. Başika kampında bugüne kadar 2 bin kişiye eğitim verildi. Bu eğitim faaliyet Musul Valisi'nin talebi üzerine başlatıldı. Söz konusu asker artırımı güvenlik risklerine karşı alınmış bir tedbirdir. Bunu farklı yorumlayanlar maksatlı bir provokasyon içerisindedir.