Kamil ELİBOL / ANKARA

Türkiye yaklaşık iki aydır kan gölü haline geldi. Terörün önüne geçemeyen geçici hükümetin Başbakanı Davutoğlu ise 81 il valisine gönderdiği genelgede, “Yollar güvenli bir şekilde ulaşıma açık tutulsun” emri verdi.

Ancak bu emri uygulayabilen olmadığı gibi, PKK her yerde yol kesiyor, kimlik kontrolü yapıyor. Üstelik PKK’lıların elinde Güneydoğu’da siyasi partilere üye olanların listesi olduğu da belirlendi. Kimlik kontrolleri de bu listeye göre CHP ve MHP üyeleri aranıyor. 45 günde 47 asker, polis ve korucu şehit oldu, 14 vatandaş hayatını kaybetti. Başbakanlık ise terör için ‘’Takip Merkezi’’ kurdu.

PKK ve IŞİD terörüne karşı Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında 24 Temmuz’da kurulan Koordinasyon Merkezi’nden sonra şimdi de Başbakanlık Takip Merkezi oluşturuldu. Takip Merkezi, Başbakanlık Koordinasyon Merkezi’nde alınan kararların il ve ilçelerdeki uygulamalarını izleyip, değerlendirecek. Takip Merkezi Başkanı ve üyeleri Başbakanlık Müsteşarı’nca belirlenecek.

DAVUTOĞLU GENELGESİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, terör olaylarında son zamanlarda artış yaşandığını belirterek bir genelge yayınladı ve şöyle dedi:

SÜRATLİ İŞBİRLİĞİ:

“İlgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin süratli/kesintisiz bir şekilde sağlanacak, her vesile ile devletin otoritesi pekiştirilecek, bütün kolluk kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri ihtiyaç duyulan her yerde görevlendirilecektir.

TERÖRÜN FİNANSMANI

Ülke sınırlarımızın güvenliği sağlanacak, hiçbir terör örgütünün vatandaşlarımız üzerinde tehdit ve baskı kurmasına asla izin verilmeyecek, terör örgütlerinin finansmanının önlenmesi için gerekli tüm tedbirler alınacak. Yollar güvenli bir şekilde ulaşıma açık tutulacak, herkesin kurallara uyması sağlanacak ve önceden belirlenmiş yerler ve güzergahlar dışında toplantı ve gösterilere kesinlikle izin verilmeyecektir. Terörle mücadele halkın desteği ile kamu düzeninden taviz verilmeksizin terör örgütlerinin silah bırakmasına kadar sürdürülecektir.

SİLAH BIRAKANA KADAR DEVAM

Terör olaylarına müdahale sırasında, alınan istihbarata dayalı olarak bütün durum ve ihtimaller önceden değerlendirilerek planlı ve proaktif davranılacak, can ve mal kaybı yaşanmaması için gerekli tüm tedbirler alınacaktır. Şehirler, tüm yerleşim yerleri, mücavir ve kırsal alanlar terör unsurlarından arındırılacaktır”