Gökmen ULU / İZMİR

İzmir’in Kuyucak Köyü’nde 1811 yılında yapılan cami kaderine terk edildi. Kutsal mekanı şimdi keçiler mesken tuttu

İzmir’in Menderes İlçesi’ne bağlı Kuyucak Köyü’nde bulunan tarihi cami kaderine terk edildi. 1811 yılında yaptırılan Hacı Hüseyin Camii birkaç yıl öncesine kadar kullanılıyordu. Halk burada namaz kılıyor, ibadet ediyordu. Atıl kalan caminin çatısı çöktü. Tarihi eser değerinde olan 204 yıllık cami yok olmanın eşiğine geldi. Her fırsatta din ve ecdat yadigarı edebiyatı yapan AKP iktidarı camiyi kaderine terk etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk dönemini kast ederek “CHP camileri ahır yaptı” diyerek asılsız bir iddia ortaya atmıştı.



CAMİNİN TESCİLİ BİLE YAPILMAMIŞ

Caminin kitabesinde “Hacı Hüseyin’in eşi Emine Kadın tarafından 1811 yılında hayrat olarak yaptırıldığı” yazıyor. Tarihi eser statüsündeki yapı Kültür Bakanlığı’nın sorumluluğunda. Bakanlık kılını bile kıpırdatmadı. Bakanlığa bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün tarihi yapıyı tescillemesi gerekiyordu ancak buna gerek duyulmadı. Üniversitelerin bilgisi bile yok. Çürümeye yüz tutan caminin bir an önce tescillenip, koruma altına alınması ve onarılması gerekiyor. 

DEVLET CAMİYE İMAM GÖNDERMEDİ

Kuyucak Köyü Muhtarı Ziya Eslik (70) ve yöre halkı konuyla ilgili açıklama yaptı. Muhtar Eslik, “Geçen yıla kadar burada elektrik ve su sorunu olduğu için 95 haneli köyümüzden birçok kişi aşağıdaki bölgeye taşındı. Cemaat azalınca devlet imam göndermedi. Sonra da cami bu duruma geldi. Devlete bu tarihi değerimizin kurtarılması için çok başvuru yaptık ama ilgilenen olmadı” dedi.

DEĞERLİ HALILAR DA ÇALINDI

Köy halkından Ayşe Beğiç (51) “Camimizde mevlit okunurdu, ibadet edilirdi. Sonra virane oldu. İçinde tarihi eserler, değerli halılar ve kilimler vardı, çalındı. Camiye ihtiyacımız var. Cenazelerimizi evlerin önünde yıkamak zorunda kalıyoruz. Sorunumuz çözülsün” diye konuştu.



Kültür Bakanlığı tarafından onarılması gereken tarihi caminin minaresi yıkıldı. Gövdesi
harabeye döndü



YABANİ HAYVANLAR GELDİ

Köylüler zaman zaman keçilerin ve yabani hayvanların camiyi yuva olarak kullandıklarını gördüklerini söyledi. Ünal Beğiç (52) “Eskiden bu camide cuma ve bayram namazlarımızı kılardık. Şimdi harap oldu... Burada sık sık yabani hayvanlar görüyoruz. Camimizin onarılıp, açılmasını istiyoruz” dedi.