Hande ZEYREK

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul’da Esenler Belediyesi’ne devredilen arazinin ranta açılacağını ileri sürerek, “Başbakan Davutoğlu’nun ilan ettiği 90 bin yeni konut, kentin akciğerlerine inşa edilecek” dedi
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Esenler’de katıldığı ‘arazi devir töreni’nde 8 buçuk milyon metrekarelik dev askeri alan, Esenler İlçe Belediyesi’ne devredildi. Dünyanın en büyük üçüncü yeşil parkının bu alanda inşa edileceğini söyleyen Başbakan Davutoğlu’nun tören sırasında “90 bin yeni konut yapılacak’ açıklamasına muhalefet “Dev arazinin büyük kısmı ranta açılacak” diyerek tepki gösterdi.

MEZARLIKLAR KUPON ARSA

Davutoğlu’nun açıklamasına ilk tepki CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’den geldi. Arazinin 8,5 milyon metrekare olduğu hatırlatan Tekin, Davutoğlu’nun açıkladığı 90 bin yeni konutun da yeşil alana inşa edileceğini öne sürdü. Arazinin büyük kısmının ranta açılacağını anlatan Gürsel Tekin şöyle konuştu:
“Eski Başbakan’ın kupon arsa tabiriyle, İstanbul’da şu anda kupon arsa sadece mezarlıklar, bir de askeri alanlar kaldı. Esenler’deki dev askeri alan da uzun süredir ciddi şekilde korunmuş. Hava haritasında da göründüğü üzere yeşil ve orman alanı. İstanbul’un birkaç akciğerinden bir tanesi de bahsedilen alandır. Davutoğlu’nun konuşmasına baktığımızda; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ya bihaberdir ya da yanıltılmıştır. Bu arazi Topbaş’ın ‘İstanbul’un Anayasası’ dediği 100 binlik planda, spor, sağlık ve yeşil alan gözüküyor. Başbakanın bir gecede plan yapma yetkisi mi var? Mevcutta plan yapma yetkisi yapabilecek üç kurum var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İBB ve TOKİ. Davutoğlu bu kurumlara bırakmak yerine neden plan yapma yetkisini ilçe belediyesi olan Esenler’e devretti.”



RANTÇILAR BEKLİYOR

Tekin, Davutoğlu’nun açıklamalarından ‘rant ve beton yığınları’ çıktığını savunarak, “Burası Anadolu’da üç ilçe büyüklüğünde 8.5 milyon metrekare bir alandır. Bu arazinin bir yerine 90 bin konutu yapacaklar. Rantçıların beklentileri var” dedi.

ASKERİ BÖLGEYİ BELEDİYEYE DEVRETTİLER

Söz konusu arazinin güneyi, İSTOÇ ve Esenler ile Bağcılar ilçesi, doğusu Sultangazi, kuzeyi Sultangazi Habibler mevkii ve kısmen Arnavutköy ilçesi, batısı ise Başakşehir ilçesinin İkitelli Organize Sanayi Bölgesi ile Başakşehir 4.,5. ve 6. kısımlarını kapsıyor. Askeri bölge olan yaklaşık 8.5 milyon metrekare alan, Bakanlar Kurulu’nun 6306 sayılı yasa uyarınca verdiği kararla Esenler Belediyesi’ne devredildi. İSTOÇ organize sanayi alanının kuzeyinden başlayan ve Sultangazi ilçesi Habibler bölgesine kadar devam eden, bugüne kadar da askeri alan olarak kullanılan dev alan imar planlarında yeşil, sağlık ve spor alanı olarak geçiyor. Başbakan Davutoğlu önceki akşam katıldığı devir teslim töreninde, “Esenler’de dünyanın en büyük üçüncü yeşil parkını yapacağız. 8 milyon 700 bin metrekare daha Esenler’e katıyoruz. 2,5 milyon metrekarelik bir şehir parkı inşa edeceğiz” dedi. İlçedeki konutların yüzde 72’sinin sorunlu ve depreme dayanıksız olduğunu söyleyen Davutoğlu ilçede 90 bin yeni konut inşa edileceğini de açıkladı.