Gökmen ULU

Liman İş Sendikası Şube Başkanı Akdoğan, “Kâr eden limanımızı, yandaş sermayeye rant yolu açmak için yok pahasına satacaklar” dedi

Türkiye’nin önemli değerlerini sata sata bitiremeyen AKP iktidarı, daha önce özelleştirmesi gerçekleşemeyen İzmir Limanı’nı özelleştirmek için tekrar harekete geçti. En büyük tepki liman işçilerinden geldi. Liman İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Serdar Akdoğan, “Devlet, İzmir Limanı’nda işleyişi bilinçli olarak aksatıyor. Amaçları Aliağa’daki özel limanlara rant sağlamak. Kâr eden limanımızı, yandaş sermayeye rant yolu açmak için yok pahasına satacaklar. Ama direneceğiz” dedi.

PROJE, İZMİR ESNAFINA DA DARBE VURUR


Projenin İzmir esnafına darbe indireceği belirten Akdoğan, “Hem yükleme, hem turistik yolcu, hem alışveriş merkezleri yapmayı planlıyorlar. Bunların bir arada yürümesi mümkün değil. İstedikleri projeyi hayata geçirirlerse bu İzmir esnafına da darbe vurur. Ayrıca liman bölgesinde trafik kesinlikle kilitlenir. Üstelik İzmir (Alsancak) Limanı zarar eden bir kuruluş değil. Devletin özelleştirmenin gerçek sebebini açıklaması lazım” diye konuştu.

KARA PROPAGANDA ÇALIŞMASI YAPIYORLAR


Limanın bağlı olduğu TCDD Genel Müdürlüğü’nün acentelerin gemi yanaşma taleplerini görmezden geldiğini ve ısrarla yerine getirmediğini söyleyen Akdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Burada bir rant hesabı olduğunu düşünüyoruz. İzmir (Alsancak) Limanı kâr eden bir işletme. Yıllık kazancı 85 milyon TL. Devlet geliştirici yeni yatırımlar yaparsa kazanç miktarı rahatlıkla yıllık 200 milyon TL’ye ulaşır. Fakat iktidar, medya ve rant odakları, limanın işlevsiz olduğunu öne sürerek, verimli çalışmadığı algısı yaratmaya dönük kara propaganda çalışmaları başlattı. Direneceğiz ve burayı sattırmayağız.”
İzmir Alsancak Limanı, 2004’te özelleştirme kapsamına alınmış ancak iki kez ihaleye çıkılmasına rağmen satış gerçekleşmemişti.


‘Yıldırım sözünü neden tutmuyor?’


AKP’nin İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirme girişimine işçiler de tepkili... Liman işçisi Yusuf Kara, “Üç yıl önce İzmir’de bir konuşma yaparken biz o zamanki Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a diken üstünde olduğumuzu belirtip satış konusunu sormuştuk. Yıldırım “Biz İzmir Limanı’nı gözde limanımız olarak devlette tutacağız. Kesinlikle kaygınız olmasın. Özelleştirmeyeceğiz” cevabı vermişti. Şimdi ben Binali Yıldırım’a soruyorum: Sözünüzü niye tutmuyorsunuz?” dedi. Bir diğer işçi Turgut Çakır ise şöyle dedi: “Limanın satılmasına karşıyız. Çocuklarımıza başka şehirlerde yer aramayacağız. Sonuna kadar direneceğiz.”