Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinde ikinci tura başlamasına kısa bir süre kala AKP'den seçim barajı sürprizi geldi. Davutoğlu'nun talebiyle AKP kurmayları tarafından taslak metin olarak hazırlanan koalisyon protokolünde bir çok ayrıntı bulunuyor. Bu maddelerden en önemlilileri ise seçim barajının yüzde 7'ye çekilmesi olarak belirlendi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; AKP kurmaylarının en çok üzerinde durduğu örneklerin Refahyol ve DSP-ANAP-MHP hükümetleri olması dikkat çekti. Genellikle koalisyon hükümetlerinde uygulanan atamaların dörtlü kararnameyle yapılması taslak metne girdi. Gelen bilgilere göre kurmayların hazırladığı taslaklar ‘olası ortaklara’ sunmak için alternatifli şekilde. AKP’nin protokolde olmasını teklif edeceği başlıklardan bazıları şöyle:

REFAHYOL DÖNEMİNE DÖNÜŞ 

Koalisyon ortaklarının yönettiği bakanlık ve bağlı kuruluşlardaki atamalarla ilgili sıkıntı yaşanmaması için dörtlü kararname mekanizmasına geri dönülecek. AKP kurmayları, Refahyol hükümeti ile DSP-ANAP-MHP koalisyon modellerini inceledi. Atama yöntemi de protokolün en önemli başlıklarından biri. Ortaklar, bu düzenlemeyle birbirlerinin yaptığı atamalara onay vermiş olacak. Başbakanın imzasını gerektiren atama, nakil ve görevden alma işlemlerinde, ortak olan partiyi temsil eden başbakan yardımcısının imzası da alınacak. Başbakan onayı ile yapılan atamalar ikili, ikili kararname ile yapılanlar üçlü, üçlü kararname ile yapılan atamalar da dörtlü kararname ile gerçekleştirilecek.

BARAJ YÜZDE 10'DAN 7'YE

Yıllardan beri tartışma konusu olan yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi de protokolde yer alacak. Bu rakam ortak olan partiyle birlikte kararlaştırılacak. Ancak AKP barajın yüzde 7’ye indirilmesini istiyor.

GURBETÇİLER TÜRKİYE'DE DE OY KULLANABİLECEK

Yurtdışında yaşayan seçmenin yurtdışı temsilciliklerde ve sınır kapılarında oy kullanması şeklinde sürdürülen uygulamanın genişletilmesi de planlanıyor. Seçim döneminde Türkiye’de olmaları durumunda, pasaport göstererek, bulundukları yerde oy kullanmalarının da yolu açılacak.

HSYK İÇİN ÇİFT BAŞLI SİSTEM

AKP, HSYK’nın yapısının değiştirilmesinin de koalisyon protokolünde yer almasını istiyor. AKP, daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda neredeyse uzlaşılan HSYK yapısına ilişkin öneriyle ortağına gidecek. HSYK üyelerinin Meclis’te seçilmesini amaçlayan değişiklikle, kurulun Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak ikili yapıda oluşturulması planlanıyor.

SEÇİM İÇİN ANAYASAL DÜZENLEME

AKP, koalisyon protokolünde Seçim Yasası’nda bir dizi değişiklik de önerecek. Koalisyon ortağı olacak AKP'nin onayıyla şekillenecek bu protokolün gerçekleşmesi için sadece yasalarda değil, anayasada da düzenleme yapılacak. Bu düzenlemelerin olası bir seçimde uygulanabilmesiyle ilgili de önlemler alınacak.