Veli TOPRAK

Torba yasaya konulan madde ile Başbakan’ın yanı sıra İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma, Adalet ve Sağlık bakanları hakim kararı bile olmadan internet yayınlarını durdurabilecek

AKP, Abdülhamit’in istibdat devrini hatırlatan sansür heyeti kurdu. Torba yasaya konan bir madde ile Başbakan’ın yanı sıra İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma, Adalet ve Sağlık Bakanları, can ve mal güvenliği, kamu düzeni, milli güvenlik, suç işlenmesinin önlenmesi ve genel sağlığın korunması gerekçeleriyle, hakim kararı bile olmadan internet yayınlarını durdurabilecek. Karar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişim ya da içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararı, bildirimden itibaren en geç 4 saat içinde yerine getirilecek. İçerik çıkarılana kadar erişimin engellenmesi tedbiri uygulanacak.

500 BİN LİRA PARA CEZASI...

İçeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı, TİB tarafından 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak. Kararlar, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Teknik olarak içeriğe erişim engellenemiyorsa, internet sitesinin yayını tamamen durdurulacak. Suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar ile erişimin engellenmesi kararlarına uymayanlara 50-500 bin lira arasında para cezası verilecek.