Bir ön­ce­ki rek­la­mın­da ba­şör­tü­lü mağ­dur “Ra­bi­a” ile mu­ha­fa­za­kar kit­le­yi he­def­le­yen AKP, bu kez “ba­şı açı­k” ve dö­pi­yes­li bir avu­kat ha­nım­la çı­kı­yor kar­şı­mı­za.

AK­P’­li avu­kat, mo­dern ka­dın ima­jıy­la sol seç­me­ne se­lam ve­ri­yor, dip­lo­ma­sın­da ya­zan “Hi­la­l” is­miy­le mil­li­yet­çi ke­si­me göz kır­pı­yor.
Bu du­rum si­ya­si stra­te­ji ola­bi­lir. Ama “Öz­gür­lük­le­rin Önü Açıl­dı­” ad­lı bu rek­la­mın içe­ri­ği de ön­ce­ki gi­bi baş­tan so­na al­da­tı­cı...

GÖ­NÜL­LÜ AVU­KA­TA Cİ­BU­Tİ­Lİ GA­ZE­TE­Cİ GEL­MİŞ

Rek­la­ma gö­re, yurt­dı­şın­dan ge­len ga­ze­te­ci­ler, Tür­ki­ye­’de­ki in­san hak­la­rı ko­nu­sun­da­ki de­ği­şim­le­ri öğ­ren­mek için AK­P’­li Avu­kat Ha­nı­mı zi­ya­ret et­miş.
İs­ter is­te­mez, “Bu ga­ze­te­ci­ler ne­re­den aca­ba?” di­ye dü­şü­nü­yor in­san. “Dün­ya Ba­sın Öz­gür­lü­ğü Sı­ra­la­ma­sı­”n­da son 10 yıl­dır sü­rek­li ge­ri­le­yen ve 2014’te 180 ül­ke içe­ri­sin­de 154. sı­ra­da olan Tür­ki­ye­’ye gel­dik­le­ri­ne gö­re, sı­ra­la­ma­da da­ha alt­ta ka­lan “Ru­an­da­”, “Ci­bu­ti­” ya da “Gam­bi­a”­dan ola­bi­lir­ler.

“ÜÇ MAY­MUNU OY­NAR­SA­K” ÖZ­GÜ­RÜZ

Rek­la­ma dö­ner­sek... İn­san hak­la­rın­da­ki de­ği­şim an­la­tı­lır­ken, dal­ga ge­çer gi­bi, “üç may­mu­n” hey­ke­li­ne ya­kın çe­kim ya­pı­lı­yor.
An­la­şı­lan, mah­ku­mi­ye­te dö­nü­şen hak­sız tu­tuk­la­ma­la­ra, en ufak mu­ha­lif se­sin sus­tu­rul­ma­sı adı­na ma­sum­la­rın git­me­si­ne, si­ya­sal­la­şan yar­gı ka­rar­la­rı­na kar­şı “üç may­mu­nu oy­nar­sak öz­gür­lük­le­rin önü açı­lı­yo­r”...
Ya­ni “duy­maz­sak, gör­mez­sek, ko­nuş­maz­sa­k” öz­gü­rüz. Hat­ta o ka­dar öz­gü­rüz ki (!) AKP ta­ra­fın­dan bu rek­lam vi­de­osu­nun yük­len­di­ği vi­de­o si­te­si, AK­P’­li­le­rin gi­ri­şim­le­riy­le de­fa­lar­ca ka­pa­tıl­dı!..

GÖ­ZAL­TI SÜ­RE­Sİ KI­SAL­MA­DI, UZA­DI

Rek­la­mın de­va­mın­da, uzun gö­zal­tı sü­re­le­ri­nin bit­ti­ği de an­la­tı­lı­yor.
Oy­sa da­ha ge­çen ay yü­rür­lü­ğe gi­ren “İç Gü­ven­lik Pa­ke­ti­” ile 24 sa­at olan gö­zal­tı sü­re­si, “top­lum­sal olay­lar sı­ra­sın­da ve top­lu ola­rak iş­le­nen suç­lar­da­” 48 saa­te çı­ka­rıl­dı (6638 sa­yı­lı Ka­nun Md. 13). Üs­te­lik po­li­se, sav­cı­ya sor­ma­dan gö­zal­tı­na al­ma yet­ki­si ve­ril­di.

AKP: “Bİ­REY­SEL BAŞ­VU­RU­YU KAL­DI­RA­Bİ­Lİ­Rİ­Z”

Bir baş­ka AKP ic­ra­atı ola­rak ise Ana­ya­sa Mah­ke­mesi­’ne bi­rey­sel baş­vu­ru­nun ge­ti­ril­me­siy­le övü­nü­lü­yor. Ama ay­nı AK­P’­nin se­çim be­yan­na­me­sin­de “mah­ke­me­nin işi çok yo­ğun, kal­dı­ra­bi­li­ri­z” de­ni­li­yor.

HER­KE­SİN AVU­KA­TA İH­Tİ­YA­CI OLA­CAK

İşin en il­ginç ya­nı; te­rö­ris­tin Cum­hu­ri­yet Sav­cısı­nı öl­dür­me­si­ni en­gel­le­ye­me­yip hiç il­gi­si ol­ma­yan avu­kat­la­rı he­def gös­te­ren­le­rin, Cum­hur­baş­ka­nı­nı eleş­tir­di di­ye genç bir avu­ka­tı tu­tuk­la­tan­la­rın, rek­lam­la­rın­da avu­kat­lar­dan “me­det um­ma­sı­”...
De­mek ki her­ke­sin ken­di­si­ni sa­vu­na­cak bir avu­ka­ta “bir gü­n” ih­ti­ya­cı ola­bi­lir...