Saygı ÖZTÜRK / ANKARA

Önce Cumhurbaşkanının 30 Ağustos Zafer Bayramının her zamankinden coşkulu kutlanması için talimat verdiği duyuruldu. 3 gün sonra ise Başbakanlığın Resmi Gazetede törenlerin iptaline ilişkin genelgesi yayımlandı. Gerekçe şehit haberleri gösterilmesine rağmen, asıl nedenin kutlamaların AKP’ye dönük tepkiler olduğu öne sürüldü.

Ulusal bayramların kutlanıp kutlanmayacağı da her yıl tartışma konusu olurken, 30 Ağustos Zafer Bayramı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun farklı açıklamaları dikkat çekti. Devlet kutlama yapılmamasını kararlaştırmasına rağmen bir çok kitle örgütü 30 Ağustos’u coşkulu bir biçimde kutlama kararı aldı. Ankara’da Güvenpark’ta saat 17.00’de “Hepimiz Mehmetçiğiz” sloganıyla kutlamalar yapılacak.

Ulusal bayramların kutlanmasının hükümete dönük tepkiler olacağı dikkate alan hükümet Güneydoğu’da yaşanan olayları gerekçe gösterip kutlama yapılmamasını istedi. Bazı yetkililer, güvenlik endişesinin de kutlamaların iptalinde öne çıktığını, istihbarat raporlarının hükümetin imdadına yetiştiğini belirttiler.

Önce “görkemli olsun” dedi

4 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlamaların görkemli yapılmasını istediği öne sürüldü. Cumhurbaşkanının bu isteği üzerine Zafer Bayramı tören programında bazı yeniliklere yer verildi.  İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) geçit töreninde askerlerin tüfekleriyle gösteri yapmaları, bir helikopterin şeref tribününü selamlaması planlandı. 30 Ağustos resepsiyonu da ilk kez Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda verilmesi öngörüldü.

Milli bayramları kutlama yönetmeliği 5 Mayıs 2012 tarihinde değiştirilmiş, ‘Başkomutan’ sıfatıyla 30 Ağustos törenlerinin Cumhurbaşkanı’nın himayesinde kutlanması kararı alınmıştı.  Erdoğan da geçen yıl seçilmesinin hemen ardından Çankaya Köşkü’nde 30 Ağustos resepsiyonunda ev sahipliği yapmıştı. Yaklaşık 3 bin 500 konuğun katıldığı resepsiyonda Erdoğan, 1 saat 40 dakika süreyle konuklarını karşılamıştı.

TÜFEKLİ GÖSTERİ

Ankara’da hipodromda yapılması öngörülen devletin zirvesinin de katılacağı kutlama programına, geçen yıllardakinden farklı bazı etkinlikler konuldu. Askerlerin bu yıl geçit töreni sırasında şeref tribününün önüne geldiğinde, müzik eşliğinde tüfekleriyle bir gösteri yapacakları bildirildi. Türk yıldızları yine jetlerle gösterilerini sunacak. Bu yıl ilk kez bir helikopterin ise şeref tribünü önünde alçalarak, devlet erkanını selamlaması programa eklendi.

Başbakanlıktan yasaklama

Cumhurbaşkanı kutlamaların coşkulu olmasını istediğine ilişkin iddialar devam ederken, Başbakanlığın 30 Ağustos Zafer Bayramı'na ilişkin genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgede terör olayları nedeniyle bayram kutlamalarına sınırlama getirilerek, bayram boyunca şenlik, konser ve kutlama yapılmaması istendi.

Avrupa ADD’den tepki

Merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dursun Atılgan, 30 Ağustos genelgesinde bayram boyunca şenlik,konser ve kutlama faaliyetlerinin yapılmamasına tepki gösterdi. Atılgan şunları söyledi:

“İşte bu dinciler, bu ulusalcılık karşıtları, böyle gaflet ve dalalet içindedirler. Aslında, 30 Ağustos, Türk Ulusu‘nun manevî bakımdan zinde tutulması ve ulusun birliğine, vatanın tümlüğüne ve devletin tekliğine sahip çıkılması ve savunulması için, olağanüstü önemli bir vesiledir.  Dolayısıyla, daha da coşkuyla ve heyecanla kutlanması gerekir. Ancak, halkımızın kendilerini protesto etmelerinden korktukları için yasaklama yolunu seçiyorlar. Dünyanın neresinde bir TÜRK varsa ve ATATÜRK’ün „Ne mutlu Türk’üm diyene“ özdeyişini tüm gücüyle ve içtenliğiyle haykırıyorsa, o TÜRK‘ün, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!”