Vaatlerin maliyeti 149.5 milyar lira...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatlerine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, “Ya sayı saymasını bilmiyorlar ya da hiç ekonomi yönetmediler. Bu vaatlerin maliyetlerini çıkardık. 2016 için öngördüğümüz bütçe açığı 16 milyar lira. Gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında bu vaatlerin en az maliyeti 149.5 milyar liradır” diye konuştu.

En düşük emekli aylığının bin 500 liraya çıkarılmasının ilave maliyetinin 37.5 milyar lira olduğuna işaret eden Şimşek, bu rakamın, Türkiye’nin bütçe açığının 2 katından daha fazla olduğunu, bir kalemde bütçe açığının 3 kata çıkacağını ifade etti.

BİZ APTAL MIYIZ, neden yapmıyoruz

Olmayan kaynağın vatandaşa vadedildiğini dile getiren Şimşek, Türkiye’nin popülizmden çok çektiğini söyledi. Bakan Şimşek, “Bütçenin durumunu çok iyi biliyoruz. Biz de seçim kazanmak isteriz. Hatta Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğu kazanmak isteriz. Biz aptal mıyız, neden bunları uygulamaya koymuyoruz” diye konuştu.
CHP’nin popülist, içi boş vaatlerle vatandaşın önüne çıktığını savunan Şimşek, “Çıksınlar kaynağını ortaya koysunlar. Hangi vergiyi artıracaklarını, hangi harcamayı kısacaklarını açıklasınlar. Sadece şapka çıkarmam, ben de ‘CHP’ye oy vereceğim’ derim. Bana bırak 149,5 milyar lirayı 3’te 1’ini açıklasınlar, ben onlara oy vereceğim” dedi.

CHP’nin içinde Hazine ve Maliye’den değerli kişilerin bulunduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Şimşek, “Merak ediyorum, kendileri buna inanıyorlar mı? Burada inanılmaz bir dozda popülizm var” açıklaması yaptı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN DÖNER

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyorlar ki biz, kredi kartlarının faiz borcunun yüzde 80’ini sileceğiz. Bankalar ile vatandaşlar arasında özel hukuk hükümlerine tabi bir sözleşmesi var. Siz devlet olarak bunu tek taraflı olarak iptal edemezsiniz. Ederseniz Anayasa Mahkemesi’nden döner ama vazgeçtin Anayasa Mahkemesi yapmadı, peki bankalar batarsa faturayı kim öder? Vatandaş öder. Bakın CHP, DSP diyelim artık, 2001’de iktidarda değil miydi? 2001’de bankalar battı, Türkiye milli gelirinin yüzde 25’i, vatandaştan toplanan vergiler bankaların kurtarılmasına gitti. Şuradan bir çağrı da bulunuyorum, vatandaşlarımızın bütçesine ve geleceğine sahip çıkmasını istiyorum.”

Kayıtdışı ekonomiyi denetime alacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şimşek’in ‘Kaynağı ortaya koysun CHP’ye oy veririm’ sözlerini yanıtladı. Katıldığı bir TV programında konuşan Kılıçdaroğlu, kaynak sorunu olmadığını belirterek, “Sayın bakanı bekliyoruz. Gelip üye olursa mutlu oluruz. Maliye Bakanı unutmasın ben eski bir hesap uzmanıyım. Devlet bütçesinden sonraki en büyük bütçeyi topladım. Sayın bakanın hiç maliyet deneyimi yok. O verginin nasıl toplandığını bilmez, ben bilirim. Ama benim de bir şartım var. CHP’ye üye olmak istiyorsa önce kısaca bizim eğitimimizden geçmesi lazım” dedi.

MESELE YERİNDE KULLANMAK

79 yılda harcanan paradan çok daha büyük bir miktarın son 12 yılda harcandığını vurgulayan Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “1923-2002 toplam 57 hükümet hizmet verdi. 57 hükümetin harcadığı kaynak ne kadar? 79 yılda 546 milyar dolar vergi harcamışlar. 95 milyar dolar iç borç yapmışlar. 130 milyar dolar dış borç yapmışlar 8 milyar dolar özelleştirme geliri. Toplam 779 milyar dolar para harcanmış. Geliyorum AKP iktidarına 2003 - 2014. 12 yılda harcanan para. Vergi gelirleri 1.5 trilyon dolar. İç borç 96 milyar dolar. Dış borç 273 milyar dolar. Özelleştirme geliri 52 milyar dolar. Toplam harcanan para 1 trilyon 900 milyar dolar. 1 trilyon 869 milyar dolar (5.1 trilyon TL). Rakamı şişirdiler demesinler diye.”

“Son 12 yılda Atatürk Barajı mı Keban mı Erdemir mi Kardemir mi yapıldı” diye soran Kılıçdaroğlu, “Elbette bir şeyler yapıldı ama 1 trilyon 900 milyar dolar, deneyimli iktidar elinde olsaydı Türkiye bilgi toplumunu yakalamıştı. Şimdi bana dönüp para var mı diye soruyorlar. 12 yılda 1 trilyon 900 milyar dolar harcadınız. Bütün tesisleri de satarak bunu yaptınız. Deniyor ki parayı nereden bulacaksınız. Türkiye onların düşündüğünden daha zengin bir Türkiye. Kaynak var, bütün mesele kaynağı yerinde kullanmak” diye konuştu.

30 MİLYAR LİRA ALINAMADI

Vaat ettikleri harcamaları yeni vergi alarak gerçekleştirmeyeceklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, “Kayıt dışı ekonomiyi denetleyerek alacağız. Devletin şu anda 30 milyar lira tahsil edemediği vergi ve prim var. Ne oluyor 30 milyar lirayı alamayınca, gidiyor yüksek faizle devlet borçlanıyor. Bizim projemizde, üretimi istihdamı artırıyoruz, kayıt dışı ekonomiyi, patron artık ‘faizsiz kredi alacağım’ diyecek. Vergimiz artacak, istihdamımız artacak, katma değeri yüksek üreten KOBİ’lere ek teşvik vereceğiz” açıklamasında bulundu. Bu arada Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarına ek görev verdi. Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarına gönderdiği mektupta, “Tatil günlerinizi ve uygun günleri kendi memleketinizde geçirmenizin, ziyaretlerde bulunmanızın faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Emekliler: Kaynakların tamamı saltanata gitti

Daha önce de “Emekliye dini bayramlarda iki maaş vermek için kaynak yok” açıklamasını yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun vaatlerine karşı dün yine “kaynak göster” demesi emeklileri öfkelendirdi.
Ankara’daki Kaçak Saray’ın bugüne dek 5 milyar lira yuttuğunun altını çizen emekliler, “Hatta bu rakamın 20 milyar liraya ulaştığını söyleyenler var. Saray’a giden para bununla da kalmıyor. Aylık masrafı 21 milyon, yıllık masrafı ise 250 milyon lira. Başta Vahdettin Köşkü olmak üzere Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da konaklayacağı diğer saraylara 15 milyon lira gitti” diye tepki gösterdi.

Dev harcama kalemlerinden saltanat arabalarına 15 milyon lira harcandığını vurgulayan emekliler isyanlarını “Al sana kaynak” sözleriyle sürdürerek, “Padişahımızın 11 yılda örtülü ödenekten yaptığı harcamalar da 7.1 milyar lira” dedi.