FOTO:Reuters


AKP'den yeniden milletvekili adayı olarak gösterilmesi Ankara kulislerinde "sürpriz gelişme" olarak yorumlanan AKP'nin ekonomi kurmaylarından Ali Babacan konuyla ilgili ilk kez konuştu. Habertürk TV canlı yayına katılan Ali Babacan yeniden aday olması ile ilgili "Son saatlere kadar ara vermeyi düşünüyordum. Adaylık için de başvurmadım. Fakat son gün, cuma namazı sonrası sayın Başbakanımız aradı ve  'Kalmanı istiyoruz' dedi." diye konuştu. Babacan 7 Haziran öncesinde yaşanan AK Saray- Merkez Bankası gerilimi ile ilgili de çarpıcı ifadelerde bulundu. Babacan ""Ne zamanki Merkez Bankası güveni zedelendi sallandık. Ne zamanki Merkez Bankası'na güven sağlandı toparlandık." dedi.

Ali Babacan sözlerini şöyle sürdürdü; "7 Haziran'da tek başımıza iktidara gelmemizi bekliyorduk. 3 dönem kuralı vardı. Kurum çok önemlidir. AK Parti'nin de kurumsallaşması için 3 dönem kuralı önemliydi. Kişilere bağımlılığın azalması ve ilkeler ile değerlerin öne çıkması gerekiyor. Bu kuralı çok benimsedik. Bir süre siyasete bu nedenle ara vermek istedim. Ama seçim sonuçları farklı şekilde ortaya çıktı. Bu karşın son saatlere kadar ara vermeyi düşünüyordum. Adaylık için de başvurmadım. Fakat son gün, cuma namazı sonrası Sayın Başbakanımız aradı. 'Kalmanı istiyoruz' dedi. Nihayetinde vatana millete hizmet için böyle bir çağrı gelince reddedemedim. Şu anda sadece Ak Parti'nin Ankara milletvekili adayım. Geleceği dönüş konuşmak doğru olmaz."

"ÇİN’İN YAVAŞLAMASI ORTAMI BOZDU

Ekoniminin son durumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Babacan "Çin yavaşlaması ortamı bozdu. Dünya ekonomisinin yavaşlayacağı, gelişmekte olan ülkelerde sorun mu var algısı ortaya çıktı. Rusya daralıyor. Uluslararası hukuku tanımayan bir görünüm sergiliyor. Ukrayna iki yıldır üst üste daralıyor. Yunanistan'a durum malum. Gelişmekte olan ülkelere yönelik nereden bakarsak bakalım sorun var. Bize yönelik fon akışlarında da yavaşlama da var. Cari açığımız var ama hala döviz girişi var ve finanse edebiliyoruz. Paramız değer kaybediyor. Ancak en çok kaybeden değil. Yine de ortalamanın üzerinde değer kaybetti. Bunda güvenlik sorunu ve tek parti iktidarının çıkmaması da etkili oldu. Siyasi belirsizlik ortadan kalkarsa piyasalarda hızlı toparlanma olur. Tek parti iktidarlarında ekonomi daha iyi performans gösteriyor. Bu istatistiksel bir gerçek." dedi.

ERDOĞAN ELEŞTİRİSİ!

Babacan "Ne zamanki Merkez Bankası güveni zedelendi sallandık. Ne zamanki Merkez Bankası'na güven sağlandı toparlandık." dedi. Ali Babacan'ın bu sözleri akıllara 7 Haziran öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası arasında yaşanana gerilimi getirdi. Erdoğan faiz artırımı konusunda yaptığı açıklamalarda Merkez Bankası'na sert sözlerle yüklenmiş hatta Başkent kulislerinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifanın eşiğinden döndüğü konuşulmuştu.

Babacan: ‘Kaynak problemi olmaz’

Babacan: ‘Kaynak problemi olmaz’