Veli TOPRAK / ANKARA

Almanya’dan büyük bölümü terör örgütü üyesi 4 bin kişinin ülkeye iadesini istediklerini, ancak olumlu yanıt alamadıklarını belirten Erdoğan, bunun üzerine Almanya ile bağlantılı hiçbir dosyayı imzalamadığını söyledi.

Divan üyesi 7 AKP’li ve 3 MHP’li milletvekili önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giderek Erdoğan’la 1.5 saat süren bir görüşme yaptılar. Erdoğan, bu görüşmede koalisyon görüşmelerine atıf yaparak ‘bir önce sağlam bir hükümet kurulmalı’ dedi. Erdoğan özellikle terörle ve bölgedeki gelişmelere karşı güçlü bir hükümet yapısı oluşturulması gerektiğini söyledi.

‘BURADA KALSIN’ DİYE ANLATTI

Terör olaylarıyla ilgili AB ülkeleriyle suçluların iadesi konusunda yapılan ikili anlaşmalara değinen Erdoğan, Almanya’dan tam 4 bin kişinin iadesinin istendiğini söyledi. Almanya hükümetinin bu taleplere olumlu yaklaşmadığını belirten Erdoğan, ‘burada kalsın’ diyerek divan üyelerine şunları anlattı:

“Adam (PKK) Berlin’de çadır kurmuş, haraç topluyor. Bunların isimlerini bildiriyoruz, cevap yok. Sen benim taleplerime cevap vermezsen, bende ayrı bir devletim, kendi egemenliğim var. Ben de senin taleplerini görmezden gelirim, dosyaları imzalamam!”

HAKAN-YURTTAŞ ÖRNEĞİ

Basına kapalı yapılan görüşmede AKP’li İdare Amiri Salim Uslu da, son günlerde artan terör olaylarıyla ilgili bir örnek verdi. Kutadgu Bilig’te geçen hakan-yurttaş diyalogunu anlatan Uslu, şunları söyledi:

“Hakanın, yurttaştan üç isteği var. 1- yasalarıma uy, 2-Vergini öde, 3- Dostumu dost düşmanımı düşman belle. Bu istekler üzerine yurttaşın da hakandan 3 talebi var. 1- Yasalarına uyarım; ama, adil olsun, 2- Vergimi öderim, ama gümüşün (para) ayarını bozma, 3- Dostunu dost, düşmanını düşman bellerim, ama, önce can ve mal güvenliğimi sağla’ diyor.”