Karar, resmi nikahtan önce yapılan dini nikahın cezalandırılmasına ilişkin hükümlerin iptali hakkındaydı. Haberlerde ilk sıralarda yer almasına rağmen çok önemli bir ayrıntı gözden kaçtı.

RESMİ NİKAH EŞLERİ KURTARIYORDU

Aslında iptal edilen tek değil, iki ayrı hüküm vardı. İlki; aralarında “resmi nikah olmadan dini nikah yaptıranlara 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası” verilmesine ilişkin. Hükümde, eşler medeni nikah yaptığında, kamu davası ve verilen cezanın bütün sonuçlarıyla ortadan kalkacağı da yazıyordu (TCK Md. 230/5).
Yani sonradan da olsa resmi nikah yapınca ceza söz konusu olmuyordu.

İMAM SABIKALIYDI

Ama dini nikahı yapan (imam, peder, haham gibi) ile ilgili böyle bir düzenleme yoktu (TCK Md. 230/6).
Üstelik verilecek hapis cezası kısa süreli olduğu halde, “suç inkılâp kanunlarıyla ilgili olduğu için” imam hakkındaki hükmün açıklanması da geri bırakılamıyordu. Yani dini nikahı kıydıranlara bir şey olmuyor ama “imam sabıkalı” kalıyordu.
Anayasa Mahkemesi, hem eşler hem de imam için olan hükümleri “özel hayatlarına ilişkin tercihleri ve dini inançları gereği” diyerek “oy çokluğuyla” iptal etti (27.05.2015 tarih, E.2014/36, K.2015/51).
İşin ilginç yanı, 1999 yılında da iptal talep edilmiş ama “oybirliğiyle” reddedilmişti. Nereden nereye...

MİRASTA SORUN OLABİLİR

Anayasa’ya kadınların pozitif ayrımcılıkla korunduğu hükümler getirmekten söz edilirken, böyle bir karar verilmesi ilginç.
Ayrıca bu karar, yaptırımın kaldırılması nedeniyle soybağının belirsizleşmesinin önünü de açabilir. Miras başta olmak üzere, birçok konuda sorunlar oluşturabilir.

ASIL KIYAK İMAMLARA

İptal edilen ceza hükümleri artık olmadığı için, kimse bu nedenle ceza alamayacağı gibi açılan davalar da düşecek. Yani cezai anlamda “asıl kıyak, eşlere değil sabıkalı olmaktan kurtulan imamlara...”