Gökmen ULU / İZMİR

Başta büyük önder Atatürk olmak üzere, milli mücadeleye emek verenlere gösterilen vefasızlık yürekleri sızlattı. Devletin kaynakları heba edildi.

DEV MASK ÇÜRÜYOR


İzmir’in Buca İlçesi’ndeki dev Atatürk Maskı bakımsızlıktan çürümeye başladı. 42 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise onuncu büyük maskını akşamları aydınlatan iki ışıklandırmadan biri çalışmıyor. Maskın üzerindeki beyaz lekeler, rutubetin yol açtığı olumsuzluklara işaret ediyor. Daha da vahimi, maskın içindeki müzenin kapısına kilit vurularak, kaderine terk edilmesi.


4.2 MİLYON TL HARCANMIŞTI


Buca’nın eski belediye başkanı Cemil Şeboy tarafından yapımı 2006 yılında başlatılan mask, daha sonra belediye başkanlığı görevine gelen Ercan Tatı döneminde 2009 yılında tamamlandı. Dev mask 4.2 milyon TL’ye mal oldu.

MİLLİ MÜCADELE VE 9 EYLÜL MÜZESİ YOK OLDU


Tatı, maskın içine de müze yaptırdı. Kurtuluş Savaşı’na dair dokümanlar, kullanılan silahlar, İzmir’in kurtuluş sürecine ilişkin fotoğrafların yer aldığı müze için Anıtkabir Müze Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı da katkıda bulundu. Tıpkı Anıtkabir Müzesi’nde olduğu gibi burada da Kurtuluş Savaşı cephelerinin emsali oluşturularak, ses ve ışık efektleri ile canlandırıldı. İsmi Milli Mücadele ve 9 Eylül Müzesi oldu. 20 Eylül 2010’da törenle hizmete açıldı.


KAPISINA KİLİT VURULDU


Fakat açıldıktan kısa süre sonra müze atıl kaldı. Masraflı ve meşakkatli bir süreçte İzmir’e kazandırılan müze harabeye dönüştü. İçindeki değerli eşyalar çürüdü. Kapısına kilit vuruldu. Kaderine terk edildi.

TİNERCİ VE FUHUŞ YUVASI OLDU


Yağış ve rutubetin maskın yüzeyine ve içindeki müzeye verdiği zarar gözle görülür ölçülere ulaştı. Bu arada mask ve müze alanında hiçbir güvenlik görevlisi olmaması dikkat çekti. Etraftaki tiner, bali, içki şişesi atıkları göze çarptı. Mahalle sakinleri “Burası ne güzel olmuştu ama kapatılınca berduşlar, tinerciler, fuhuş yapanlar burayı mesken edindi. Huzurumuz kalmadı. Polisi arıyoruz ama gelmiyor. Belediye de ilgilenmiyor” diye konuştu. Vatandaşlar müzenin yaklaşık dört yıldır kapalı olduğunu söyledi.

MÜZE HATALI YAPILMIŞ


Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Müze benden önceki dönemde teknik sebepler nedeni ile kapatılmak zorunda kaldı. Çünkü yağmur yağdığında müzeyi su bastı. Her yağıştan sonra taşların arasından su sızıntısı olunca müze işlevini kaybetti. Ayrıca rutubet sorunu ile de karşılaşıldı. Yani projede bir yapım hatası olduğu ortaya çıktı. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte müzeyi onarmak, tedbir almak ve yeniden faaliyete açmak için çalışma başlattık” dedi.

ADD SORUNA EL ATACAK


Atatürkçü Düşünce Dernekleri İzmir Bölge Sorumlusu Ahmet Tutan, müzenin kapısına kilit vurulması ve harap olmasından üzüntü duyduğunu dile getirdi. Tutan, ADD şubeleri olarak bu meselenin takipçisi olacaklarını ve müzenin onarılarak tekrar açılması için gerekli girişimleri derhal başlatacaklarını söyledi.

Mahalle sakinleri ne diyor?

AHMET BÜYÜKDEDE (65)


Ben müzenin tam karşısında oturuyorum. Müze başıboş bırakıldı. Kapatılınca berduşlar burayı mesken tuttu. Tiner ve içki içiyorlar. Fuhuş yuvasına döndü burası. Polisi arıyoruz, gelip bakmıyor. Buca Belediye Başkanı da buraya gelsin ve müzenin halini kontrol etsin.

ÖZCAN AKYÜZ (40)


Burası pislik yuvası oldu. Ben mahalle yaşayanı olarak müzenin açılmasını, etrafın temizlenmesini istiyorum.